Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dryckestips från Vinordic

Vimmel och vin

DryckesmässanVinordic är nu, tyvärr, över för den här gången. Med 130 olika utställare har det funnits tillfälle att prova många olika sorters drycker och det har varit en del events runt drycker, som Grappa-provning.

En annan rolig händelse  var Vinordic Wine Challenge, där billiga och dyra viner tävlade på samma villkor. Tävlingen handlade inte om det bästa och dyraste vinet, utan det mest prisvärda. I juryn satt bl.a. den kände vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Klasserna bestod av såväl Champagne som lådvin. Guld i klassen rött lådvin vanns av Raimat Abadia för 249 kr. Varje klass hade flera underklasser för att ge rättvisa åt de billigare vinerna och för att kunna göra en relevant jämförelse. Klassen ”Rött flaskvin” var t.ex. uppdelad i klasserna 250 kr. och uppåt, 130-249 kr., 100-129 kr., 80-99 kr., 70-79 kr., 60-69 kr. och upp till 59 kr. För att läsa hela listan kan ni gå in på www.vinordic.se

Guld- och bronsmedaljören i Champagne-gruppen fanns att prova i Rikard Juhlins Champagnebar. Den var inte intressant bara för att de hade flera sorters champagne till provning utan också för att den var byggd helt i is och den såg inte exakt likadan ut från dag till dag. Det som var kvar av baren när de stängde på kvällen las in i frysen och sedan byggdes den upp igen morgonen efter. Guldmedaljören var 1999Pol Roger Blanc de Blancs, art.nr. 88285, för 539 kr. Det hade en torr frisk äppelsmak. Bronsmedaljören 2005 Palmer Millésime Brut för 267 kr., art.nr. 7867, var något sötare. Drack man de direkt efter varandra kände man att Palmer inte riktigt höll samma klass som Pol Roger, men jag tycker inte att det var så mycket bättre så att det skulle vara värt nästan 300 kr. mer.

Isig champagnebar

Men livet är inte bara champagne, det finns whisky också. En glad överraskning var Maker´s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky, art.nr. 558, 359 kr. Jag brukar inte gilla Bourbon-whisky, jag brukar finna den alldeles för rå i smaken. Men den här bourbon-whiskyn hade ingen tendens till råhet alls. Den var lika smakrik som vilken skotsk whisky som helst. Den hade en tydlig karaktär av kolad ek, vilket gav en illusion av rökighet. I samma monter kunde man prova Macallan Fine Oak 12 yrs. och Highland Park. Macallan är en mild och lättdrucken whisky. Det kan vara en bra inkörsport till whisky-världen. Highland Park, som ju är världens nordligaste whiskydestilleri, var något mer rökig, fast ändå ganska mild med inslag av aprikos. Här i Sverige har ju Mackmyra hypats ordentligt de senaste åren. Det är ju kul att Sverige har fått ett eget whiskydestilleri. Vi har ju förutsättningar för det. Klimatet och naturen är ju inte så olikt Skottland. Men jag trycker inte att smaken motsvarar hypen. Inte för att det är något fel på den, men den är heller inte så fantastisk. Tredje maj introducerar Mackmyra en ny whisky som kommer att säljas till restauranger; Mackmyra Special:04 Double Dip Bourbon. Det är en intressant whisky, det är två whisky i en kan man säga. Först provade jag den utan vatten, som jag brukar dricka whisky, och då var den väldigt sträv och kryddig. Sedan med ett par droppar vatten blev den helt annorlunda. Då fick den en rund och fruktig smak. Enligt försäljaren i deras monter så är Mackmyra på gång att kvala in i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Ett gott vin

Vintips då? Nu inför sommaren kanske man vill ha tips på viner som passar till grillat. Picos de Couto Reserva från Portugal för 88 kr., art.nr. 6700, är ett sådant vin. Eller Gestos från Argentina för 85 kr., art.nr. 6047. Det är gjort av Cabernet Sauvignon odlade på hög höjd, 50% odlade på 1100 meter och 50% odlade på 700 meter. Bellingham från Syd-Afrika för 85 kr. är också ett bra vin. Ett vin som är värt att nämna, om inte annat så  för namnets skull är Goats in villages. Det är ett vin som passar till pasta snarare än grillat. Det finns i beställningssorimentet för 109 kr., art.nr. 84930. Det kanske känns mycket att betala runt 100 kr. för en flaska vin, men om man går ut och äter och vill ha en flaska vin till så får man ju betala minst 250 kr., och då får man ju inte ens ett lika bra vin som om man lägger den summan på ett vin på Systembolaget. Ett vin som jag måste nämna som kuriosa är Fredom Shiraz från Austalien. Druvorna kommer från vinstockar som planterades 1843 och är idag en av de absolut äldsta Shiraz-stockarna i hela Australien, om inte i världen. På grund av åldern så ger stockarna en begränsad skörd, men av hög kvalitet. Så blir priset därefter också. Detta är ett elegant vin har en otrolig komplexitet i både doft och smak. Smaken går knappast att beskriva i ord. Priset för detta vin är 599 kr., finns på beställningssortimentet. Art.nr. är 72059. Det kan rekommenderas för ett väldigt speciellt tillfälle.

Foto: Anders Karlsson