Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arbetsförmedlingen hjälper Volvo Personvagnar rekrytera ingenjörer utomlands

Foto: Wikimedia

För att täcka behovet på ingenjörer till sin forsknings- och utvecklings-verksamhet letar Volvo Personvagnar personal även utanför landets gränser. I utlandsrekryteringen tar företaget hjälp av Arbetsförmedlingens Eures-rådgivare.

Samarbetet inleddes under augusti och kommer att sträcka sig en bit in på nästa år. Volvo Personvagnar och Eures har lagt upp en plan för ett antal rekryteringsaktiviteter under perioden. Det handlar om medverkan på rekryterings-mässor som Eures-rådgivare arrangerar i olika länder inom EU och några riktade rekryteringsinsatser för Volvo Personvagnar.

Hittills har mässor genomförts i Köpenhamn (med anledning av uppsagd Nokia-personal) och i Carlow på Irland den 16-17 september. Under hösten kommer aktiviteter att anordnas i Katowice, Polen och Valencia, Spanien.

– Det finns gott om arbetssökande, välutbildade och erfarna ingenjörer i sydeuropa och intresset för att jobba i Sverige är stort, säger Olof Persson, Eures-rådgivare vid Arbetsförmedlingen i Göteborg.

–Volvo Personvagnar växer och behöver rekrytera nya ingenjörer för att utveckla morgondagens bilar. Det finns en stor potential i de aktiviteter som vi nu genomför ute i Europa tillsammans med Eures, säger Erica Wikman, ansvarig för Kompetensförsörjning på Volvo Personvagnar.

Fördelen med att rekrytera personal från EU-länder är att det finns ett organiserat samarbete genom Eures och att EU-medborgare inte behöver arbetstillstånd i Sverige, utan omfattas av den fria rörligheten. Det innebär att personerna kan börja arbeta direkt. Vid rekrytering från icke EU-länder länder är det Migrationsverket som beviljar arbetstillstånd, vilket oftast tar flera månader.

Liksom all annan service från Arbetsförmedlingen rekrytering genom Eures kostnadsfri. Mer information finns på www.arbetsformedlingen.se/rekryterautomlands

Källa: Cisionwire