Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Missbruksvården kräver större engagemang

Sveriges Kommuner och Landsting välkomnar den breda genomlysningen av missbruks- och beroendevården i Missbruksutredningen. Flera av förslagen kan bidra till en positiv utveckling av hela missbruks- och beroendevården.

– Det är ett viktigt område som behandlats där huvudmännen hitintills inte klarat sina åtaganden på ett tillräckligt bra sätt, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Särskilt välkomnar vi förslagen om stärkt ställning för individen och att hälso- och sjukvården ska ta ett större ansvar. Det handlar bland annat om att primärvården ska ta ett större ansvar för tidig upptäckt.

Däremot avstyrker förbundet förslag om huvudmannaskapsförändring.

– SKL anser att, om det genomfördes, skulle innebära att socialtjänstens roll och ansvar i missbruks- och beroendevården skulle försvagas påtagligt, säger Anders Knape.

För att möta behov hos personer med psykiatriska problem, tung social problematik, samsjuklighet och så vidare, menar SKL att det behövs ett starkt engagemang från både kommuner och landsting. Förbundet förordar därför en reform som bland annat stärker brukarinflytandet, ökar kraven på samverkan mellan kommuner och landsting och som stimulerar uppbyggnaden av integrerade mottagningar.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting.