Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nyckelhålsmärkningen kontrollerad – i Sverige, Norge och Danmark

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket genomförde 2011 ett kontrollprojekt om nyckelhålsmärkning i samarbete med livsmedelsmyndigheterna i Norge och Danmark. Det svenska resultatet visar få fel vad gäller utformningen av nyckelhålssymbolen och att några livsmedel inom respektive grupp inte uppfyllde villkoren för nyckelhålsmärkning. Några livsmedel saknade eller hade ofullständig näringsvärdesdeklaration.

Kontrollen granskade nyckelhålsmärkning på livsmedel i några utvalda livsmedelsgrupper och hur nyckelhålsmärkta livsmedel presenterades i butiker.

– Underlaget i den svenska översynen är så litet att det är svårt att dra några generella slutsatser. Men det är alltid otillfredsställande med märkningsbrister. En slutsats vi kan dra är att det är viktigt att fortsätta informera om och kontrollera märkningen säger enhetschef Jan Sjögren, Livsmedelsverket.

Det sammanlagda nordiska kontrollresultatet bygger på ett större underlag och resultatet visar få avvikelser när det gäller nyckelhålsmärkning på livsmedel. Däremot visar resultaten i Norge och Danmark att märkningen på hyllkanter i butiker kan bli bättre.

Nyckelhålet

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är en märkning som hjälper konsumenterna att hitta de hälsosammare alternativen, både i butik och på restaurang. Användningen av nyckelhålssymbolen är frivillig, men den som använder symbolen måste följa reglerna.

Nyckelhålsmärkta livsmedel innehåller mindre eller nyttigare fett, mindre socker och mindre salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Spannmålsprodukter som bröd, pasta och flingor har även villkor för fibrer och fullkorn.

I juni 2009 blev nyckelhålet nordiskt, i och med att Norge och Danmark anslöt sig till märkningen. Symbolen har samma betydelse i de tre länderna.

Källa: Livsmedelsverket