Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags för schlagercirkusen igen

I lördags var det dags för premiär för årets Melodifestival. Det var en blandning av floppar och överraskningar och olika stilar. Precis som det brukar vara.

På lördagskvällen var det premiär för årets omgång av Melodifestivalen. Nytt för i år är att de förlängt röstningsprocessen i varje deltävling. Först går hela fem låtar, av åtta möjliga, vidare till en andra röstningsomgång. Bland de fem så går sedan två direkt till final och två till Andra chansen. Så den låt som åker ut i andra röstningsomgången får pinan förlängd med det nya systemet. Den låten blev i första deltävlingen i Växjö ”The boy can dance” med tio-års-jubilerande Afro-Dite. Alltså ingen vidare come-back för dem. Men de hade en bra låt som mycket väl kan ha ett liv efter Melodifestivalen. Det var en up-tempo låt med stark känsla av sjuttio-tals-disco.

Den första låten att ropas upp att ha gått vidare till finalen var ”Euphoria” med Loreen. Det var en suggestiv poplåt, välgjord men opersonlig. Vi har hört den förut. Hon var med förra året med ”My heart is refusing me”.

Andra låten till final var otroligt nog hårdrockgruppen ”Dead by April” med sin låt Mystery. Det är ett mysterium att den kunde gå vidare. Hela Hårdrocks-Sverige måste ha gått samman och bestämt sig för att rösta fram den bara för att det är hårdrock, oavsett hur det låter. Sjok av seg vanlig rockmusik varvades med sjok av riktigt rå trash-metal som förde tankarna till grupper som Einsturzende Neubauten.

Det var ju en stor överraskning att Thorsten Flinck skulle vara med i årets melodifestival. Och han klarade sig överraskande bra. Han var en av två artister som gick vidare till andra chansen med sin låt ”Jag reser mig igen”, kompad av sin grupp Revolutionsorkestern. Låten låter som en typisk Ulf Lundell-sång och Thorsten Flinks röst är väldigt Ulf Lundells. Så det var väl alla gamla Ulf Lundell-fans som röstade fram honom.

Andra låten att gå vidare till Andra chansen var Sean Banans ”Sean den förste banan”. Låten kändes som ett segt hopkok. Den har inte alls samma stuns som hans stora hit ”Skaka rumpa”, även om den inleder bra med att han prat-sjunger i Markoolio-stil om hur han kom till Sverige från något arabland. Hans show avslutas med en ogenerad flirt med de svenska röstarna. På en stor skylt står det ”Tack Sverje”, med medveten felstavning.

Ena hälften av förra årets programledarduo, Marie Serneholt, ställde i år upp som deltagare med låten ”Salt & Pepper”. Men den åkte, tyvärr, ut redan i första röstningsomgången. Trots att hon hade den bästa låten. Det var en svängig låt med lite 40-tals-stuk. Hon får Aftonkurirens kritikerpris.