Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Globala ekonomin, presidentvalet i USA några teman för tionde Stockholm China Forum

Foto: Wikimedia

Den 12-13 februari samlas Stockholm China Forum för sitt tionde möte sedan starten 2007. Genom forumet har möjlighet till återkommande Transatlantisk dialog om och med Kina skapats. Det är unikt i sitt slag.

Den globala ekonomiska situationen sett ur amerikanskt, europeiskt och kinesiskt perspektiv är ett huvudtema. De senaste åren har Kina svarat för en fjärdedel av tillväxten i världsekonomin. Kan det fortsätta, eller står också den kinesiska ekonomin inför växande svårigheter? Alltfler bedömare menar att så är fallet.

Ett annat givet tema är vad presidentvalet i USA och övergången till en ny generation av ledare i Kina kan betyda. Kritik av Kina är ett återkommande ämne i den amerikanska valrörelsen. Vilka kan de bestående konsekvenserna förväntas bli? I Kina kommer det nya ledarskapet att ställas inför stora utmaningar, inte minst genom den snabba samhällsutveckling som internet innebär. Motsättningarna vad gäller Syrien, rymdsäkerhet och internetfrihet är andra ämnen som kan tänkas komma upp.

Ett fast ämne på dagordningen är hur relationerna EU-Kina och USA-Kina utvecklas. Under den kommande veckan äger ett toppmöte mellan EU och Kina rum i Peking och den kinesiska vicepresidenten Xi Jinping, som förväntas bli Kinas nästa ledare, tas emot i Vita Huset.

Liksom tidigare deltar såväl en rad företrädare för Obama-administrationen, europeiska utrikesministerier och EU som forskare vid ledande tankesmedjor och universitet i USA. Bland de senare märks Petersoninstitutets Nicholas Lardy, en av världens ledande ekonomer med fokus på Kina, Minxin Pei, den kanske oftast citerade bedömaren av utvecklingen i Kina, Mark Leonard, chef för European Council on Foreign Relations och den exekutive vicepresidenten på Kinas Foreign Affairs University, en erkänd auktoritet på Kinas internationella relationer. På mediesidan märks bl.a. The Economists Kinaredaktör Rob Gifford. Utrikesminister Carl Bildt deltar också denna gång.

Konferensen äger rum på Sjöfartshuset. Chatham House-principerna gäller.

Stockholm China Forum tillkom 2006 i dialog mellan den amerikanska stiftelsen The German Marshall of the US (GMF), Utrikesdepartementet, forskningsstiftelsen STINT och Riksbankens Jubileumsfond (RJ). Samtliga fyra parter bidrog finansiellt. I januari 2010 hölls ett sjätte möte. Det förestående mötet är det fjärde i en andra fas finansierad av GMF, Utrikesdepartementet och Riksbankens jubileumsfond. En fortsättning i delvis nya former är under utformning.

Källa: Utrikesdepartementet