Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hushållsnära tjänster ett fiasko

Rutavdraget

Den 1 juli 2009 var skatteavdraget för husarbete av fakturamodell som innebär att kunden får skattereduktion på 50 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan.

Som hushållsnära tjänster räknas:

  • Städarbete, vård av kläder eller matlagning i nära anslutning till bostaden
  • Gräs och häckklippning och snöskottning som görs i nära anslutning till bostaden
  • Barnpassning, lämning eller hämtning som görs i nära anslutning till bostaden
  • Annan omsorg av person tillexempel promenader, bankärenden eller inköp som utförs i nära anslutning till hemmet.

Pigdebatten är ett återkommande tema inför valet, det lutar åt att hushållsnära tjänster blir en av de stora valfrågorna till hösten.  Argumenten inom alliansen är att det skapar jobb, inom socialdemokratin är man kritisk emot hur subventioneringen är utformad kontra att det faktiskt skapar jobb vilket orsakar att splittring råder inom de socialdemokratiska leden.

Vilka är det som köper tjänsterna?

Enligt de senaste undersökningarna så är det mest de högavlönade som köper tjänsterna, för mig är detta inget annat än status för de rika att köpa in sig på ett tjänstehjon, är de så lata att de inte ens orkar städa hemma och är de gamla så finns faktiskt hemtjänsten!

Att de har detta yrke på 2010-talet är väl inte att blicka framåt som Alliansen brukar säga, utan mera som att backa bandet.  Att de brukar säga så är ett sätt att undvika att prata om ämnet, och om det handlar om att få mera fritid så inför istället sex timmars arbetsdag! Eller se till att medel- och låginkomsttagarna har råd att anställa ett tjänstehjon, vilket de inte har!

Visst är det bra att det skapar jobb men det som skulle vara imponerande om det vore ett välbetalt jobb med tanke på subventioneringen vilket jag har svårt att tro att så är fallet!

Foto: wikimedia

 Slopa hela idén med tjänstehjon, det är inget annat än rikemansfasoner.

 Det låter fint med hushållsnära tjänster men det är inget annat än att anställa en piga! Vad blir nästa steg – att vara anställd och hyra rum där man jobbar? Varför inte slå till med en butler! Eller en kokerska? Hela idén från alliansen påminner om att anställa en tjänsteflicka från öststaterna, där man kunde betala låga löner, konceptet blir detsamma med tanke på subventioneringen och det här är inget annat sätt än att försöka göra det hela mera rumsrent.  Javisst ska vi ha flera jobb på arbetsmarknaden men inte till vilket pris som helst! 

Lite jävla värdighet tack! 

Hur tror ni politiker det känns för de som tyvärr måste ta dessa jobb, fast de helst skulle vilja slippa, eller varför inte jobba med det själva om ni tycker det är så bra?  Nej, det skulle ni inte göra!  Varför?  Jo, på grund av att ni har värdighet – eller hur? Så om ni är intresserade av att bli omvalda så slopa hela idén med hushållsnära tjänster.  Hallå socialdemokrater, har ni glömt bort er så kallade rättvisepolitik?  Alliansen- tror ni inte svenska folket förstår vad era intentioner är, att det endast gynnar de bättre ställda i samhället.