Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Billigare säga upp spanska löntagare

Congreso de los Diputados, Spanien Foto: Wikimedia

Den spanska regeringen har beslutat att förändra landets arbetsrätt och skattereglerna vid anställning av ungdomar. Facken svarar med omfattande protester.

I ett slag har den konservativa spanska regeringen ändrat viktiga förutsättningar på arbetsmarknaden. I stället för att betala 45 dagars lön i skadestånd per arbetat år vid ogrundade uppsägningar av anställda ska företagen framgent betala 33 dagars lön per anställningsår. Vid befogade uppsägningar sänks ersättningen till 20 dagar per anställningsår. Företagsledare har påpekat att höga uppsägningskostnader varit ett kraftfullt hinder för att anställa, skriver den amerikanska affärstidningen The Wall Street Journal.

En annan viktig förändring i den spanska arbetsrätten är att företag i kris ska kunna välja bort ett nationellt kollektivavtal till förmån för ett lokalt avtal. I fredagens regeringsbeslut ingår också olika skattelättnader för den som anställer ungdomar.

I dag måndag träffar den spanska arbetsmarknadsministern Fatima Banez landets fackföreningar. Facken, som har utlyst en landsomfattande protest till på söndag den 19 februari, hoppas att de ska få till ett förhandlingsläge med regeringen för att ändra delar av nya regelverket, uppger den spanska tidningen El Mundo.

Spanien har EU:s högsta arbetslöshet både för befolkningen i sin helhet och för ungdomar i synnerhet.

Källa: Europaportalen