Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor studie kan rädda många hjärtan

Foto: Sahlgrenska

På Alla hjärtans dag, den 14 februari, tas de första göteborgarna emot i ett av de största forskningsprojekt som någonsin genomförts i Sverige inom hjärta, kärl och lungor. Bakom pilotstudien står Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet i samarbete med Hjärt-Lungfonden.

1000 göteborgare i åldern 50-65 år har slumpmässigt valts ut för att delta i pilotstudien av SCAPIS som står för Swedish CArdioPulmonary bioImage Study. Syftet med studien, som pågår under hela våren och hösten 2012, är att identifiera individuella risker för hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och andra hjärtsjukdomar. I studien ingår också att upptäcka KOL, Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och andra lungsjukdomar i ett tidigt skede samt förbättra individers hälsa genom bättre diagnostik, vård och behandling.

Den som deltar i studien får hjärta, kärl och lungor undersökta med hjälp av den senaste tekniken. Deltagarna kommer att genomgå datortomografi, ultraljudsundersökningar och lungfunktionstester och får dessutom svar på sin status vad gäller blodsocker, kolesterol och eventuella sömnrubbningar. Några får även chansen att testa sin kondition.

– För många är detta troligen den mest grundliga hälsoundersökning de kommer att genomgå under hela sin livstid, säger överläkare Göran Bergström, huvudansvarig för pilotstudien i Göteborg.

Pilotstudien i Göteborg är planerad att efterföljas av den storskaliga SCAPIS-studien som innebär att 30 000 kvinnor och män i åldrarna 50-64 år genomgår dessa undersökningar över hela Sverige, på landets universitetssjukhus.

–  Det har aldrig tidigare lagrats en så stor mängd data, bilder och provresultat i en informationsbank i Sverige. Om den storskaliga studien genomförs blir den störst i världen. Det ger fantastiska möjligheter för framtida forskning som vi hoppas ska leda till att vi bättre kan förebygga och behandla hjärt-, kärl- och lungsjukdom, säger Göran Bergström.

Källa: Sahlgrenska