Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset: Vi vill skicka en ambulans till Syrien

I den hårt pressade staden Homs i Syrien finns bara fyra ambulanser. Därför startar Svenska Röda Korset en insamling till en ambulans till Syriska Röda Halvmånen. Fotograf:Syriska Röda Halvmånen

Situationen för befolkningen i Syrien är svår. Men det finns hjälp som når fram även till dem som drabbats hårdast av våldet. I lördags lyckades hjälpkonvojer från Röda Korset nå städerna Homs och Bloudan. På plats finns också 30 000 frivilliga från Syriska Röda Halvmånen som gör vad de kan för att lindra lidandet. Och nu startar Svenska Röda Korset en insamling för att förse Syriska Röda Halvmånen med en ambulans.

Syriska Röda Halvmånen arbetar över hela landet med första hjälpen och ambulansservice. De senaste dagarna har frivilliga från Syriska Röda Halvmånen även distribuerat mat, sjukvårdsmateriel, filtar och hygienartiklar till människor som drabbats av det ökade våldet i städerna Homs och Bloudan.

– Vi vet det bara finns fyra ambulanser i Homs och försöker därför snabbt få fram fler. En ambulans kostar ungefär 400 000 kronor. Det hoppas vi kunna samla ihop genom att uppmana alla som vill hjälpa till att rädda liv att sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och på så sätt skänka 100 kronor, berättar Röda Korsets kampanjledare Malin Barnö.

I staden Homs sköter Röda Halvmånen större delen av ambulans­verksamheten. 100 frivilliga jobbar dygnet runt med att ge första hjälpen och evakuera sårade. Det är ett frivilligt arbete som sker med livet som insats. I september 2011 dödades 23-årige Hakam Draq Sibai, som arbetade med ambulansservice i staden. Han och ambulansföraren hade hämtat en skadad person när deras ambulans besköts.

Enligt krigets lagar ska sjukhus och sjukvårdspersonal skyddas från angrepp. Symbolerna för det röda korset, den röda halvmånen och den röda kristallen är skyddssymboler enligt den internationella humanitära rätten. Symbolerna är till skydd för alla sårade och sjuka samt för civil och militär sjukvård i väpnade konflikter. Det är förbjudet att angripa fordon, byggnader eller personal som bär symbolerna. Trots det dödas varje år hundratals människor runt om i världen i attacker mot sjukvårdspersonal, ambulanser och sjukhus.

Röda Korset är en av få humanitära organisationer som idag kan arbeta i Syrien. Rödakors- och rödahalvmånerörelsen tar aldrig ställning i en konflikt utan arbetar enligt neutralitetsprincipen. Det är genom att hålla sig opartisk och neutral som organisationen kan arbeta på båda sidor i en konflikt och därmed få tillträde till områden för att exempelvis evakuera sårade från olika sidor i en konfliktsituation.

Källa: Röda Korset