Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Äntligen en hjälptelefon för förövare

Foto: Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR)

 

– Vi lever i en otroligt sexualiserad värld där många upplever att de har svårt att veta var gränsen går för ett övergrepp. Fantasier och funderingar kring övergrepp är oerhört tabubelagda och svåra att prata om, därför tror vi att det behövs en anonym hjälptelefon med låg tröskel för att fånga upp potentiella förövare innan de skadar sig själva och andra, menar SKR:s förbundssekreterare Olga Persson.

Karolinska Institutets nya hjälptelefon PrevenTell riktar sig till ”dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa”. Hjälplinjen kommer att drivas av mottagningen på Centrum för Andrologi och Sexualmedicin på KI. De som svarar är legitimerad sjukvårdspersonal med stor erfarenhet av att prata och svara på frågor om sex och sexualitet.

SKR har länge hävdat vikten av det förebyggande arbetet och ser stora möjligheter i att byta erfarenheter emellan de som jobbar med brottsoffer och de som jobbar med förövare.

– När det gäller sexuella övergrepp har vi en tradition av att glömma bort personerna som riskerar att utsätta andra. Självklart är stöd och hjälp till offret av högsta prioritet, men de förebyggande åtgärderna behöver också nå potentiella förövare om vi äntligen ska kunna sluta med att lägga ansvaret för övergreppet på den som utsätts, säger Olga Persson, som själv har föreläst för mottagningens personal om våld mot kvinnor, barn som upplever våld och normer för maskulinitet.

SKR välkomnar att PrevenTell vänder sig även till dem som utsätter eller har tankar om att utsätta vuxna för övergrepp, inte enbart barn, då den absolut vanligaste seuxalbrottsförövaren är en vuxen man som utsätter en vuxen kvinna. Dessa fall polisanmäls heller inte i lika stor utsträckning som när barn är inblandade.

– Vår förhoppning är att möjligheten för potentiella förövare att söka vård och behandling kommer att förhindra övergrepp som kan ge men för livet, säger Olga Persson.

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar omkring 100 kvinnojourer, tjejjourer och andra föreningar som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet.

Källa: Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR)