Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dålig kunskap hos föräldrar om allergirisk visar ny rapport om barn, smink och hårvård.

Foto: Wikimedia

Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har ställt frågor kring barn, smink, hår- och hudvårdsprodukter som besvarats av drygt 1100 föräldrar i två olika undersökningar som presenteras i dag vid KfS seminarium ”Hudnära” på Folkets Hus, Stockholm. Syftet är att ta reda på om föräldrar har tankar kring eventuella risker när de väljer kosmetika, parfym eller hud-och hårvårdsprodukter till sina barn.

Den danska miljöstyrelsen varnar 13 – 16 åringar i en kampanj för att börja sminka sig, använda parfym och färga håret i tidig ålder. Risken för allergier ökar ju tidigare och oftare man använder produkterna menar danska staten. Svenska myndigheter går inte ut lika aktivt med samma information.

En majoritet av föräldrarna, 55 procent av KfS Föräldrajury och 59 procent av svenska föräldrar som har svarat på enkäten, anser att det är okej för barn att färga håret med mer permanent hårfärg i högstadiet eller tidigare.

–       Att man ska akta sig för att börja färga håret med permanenta hårfärger i tidig ålder verkar vara okänt för många föräldrar säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm.

Sedan före jul ska permanenta hårfärgningsmedel få ny varningstext på förpackningen. Där informeras om att produkterna inte bör användas av barn under 16 år.

–       Nu förutsätter vi att också svenska myndigheter arbetar för att uppmärksamma fler föräldrar och barn på risker med att börja färga håret i tidig ålder, något som blir allt vanligare säger Louise Ungerth.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm: