Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mahler i folkton med Anna Larsson och Rebaroque

Foto: Musikaliska Nybrokajen .

Barock möter folkmusik och sydländskt temperamentsfulla gnistor uppstår när hovsångerskan Anna Larsson, Anton Ljungkvist och Göran Eliasson framför Gustav Mahlers sånger på Musikaliska den 22/4. Den nyskapande orkestreringen av Jonas Dominique är skriven för barockorkestern Rebaroque, dragspel och piano.

Brottet mot konventionerna slutar inte med musiken – det blir också en visuellt annorlunda föreställning där trion lämnar den klassiska konsertens mer ceremoniella framtoning för ett sceniskt framträdande och uttrycker sångernas handling med gestik och lätt dramatik.

Det låter som en riktigt drastisk make over?

”Vi har egentligen inte ändrat så mycket, bara försökt gå tillbaka till ursprunget i musiken”, säger Anna Larsson som befinner sig i Madrid för att sjunga just Mahler med Orquesta y Coro Nacionales de España. ”Vi har tagit fram det rytmiska och lekfulla hos Mahler. Det finns en enkelhet i det här som han själv skulle tycka väldigt mycket om.”

Konserten har redan gjorts en gång i Anna Larssons egen Vattnäs konsertlada. Längre fram går ”Mahler i folkton” på turné i London och Berlin.

Barhäng med levande musik och mer Anna Larsson
Efter konserten blir det barhäng med levande musik och touch av sekelskiftets Wien i regi av sångerskan Janna Vettergren. Anna Larsson stannar kvar tillsammans med några av medlemmarna i Rebaroque och dessutom är det öppen scen. Pianisten Christine Mollvik ackompanjerar den som vill sjunga.

Datum: 22/4.
Tid: Konsert i Stora salen kl 18, barhäng i Clara Schumannsalen från kl 20.
Plats: Musikaliska, Nybrokajen 11.

Medverkande
Anna Larsson alt
Anton Ljungkvist baryton
Göran Eliasson tenor
Rebaroque
Dirigent: Jonas Dominique

Om artisterna

Anna Larsson
Hovsångerska och firad Mahleruttolkare med ett djupt intresse för romanssång. Hon turnerar regelbundet med sin stora repertoar av tyska, engelska och skandinaviska sånger.

Sångerskan uppträder också på världens stora operascener och har bl a gjort ett segertåg genom Europas främsta operahus i rollen som Erda (Wagners ring) och framgångsrikt gestaltat Delila på Kungliga Operan, Berliner Staatsoper och andra prestigefyllda scener. Sommaren 2011 invigde hon sitt eget konserthus, Vattnäs konsertlada, utanför Mora.

I juni är Anna Larsson altsolist i Mahlers ”Symfoni nr 2” med Göteborgssymfonikerna och Gustavo Dudamel och i sommar gör hon titelrollen i operan ”The Rape of Lucretia” i Vattnäs konsertlada.

Göran Eliasson, med en enastående karriär som opera- och konsertsångare bakom sig, har ofta sjungit Mahlers verk ”Das Lied von der Erde”. Numer har han också en framgångsrik operaagentur i Stockholm och driver Vattnäs konsertlada tillsammans med Anna Larsson

Den unge Anton Ljungqvist som handplockats av Anna Larsson debuterade som Mahlersångare sommaren 2011 och förutspås en lysande karriär.

Rebaroque, med violinisten Maria Lindal som konsertmästare och konstnärlig ledare, är en modern, nytänkande barockorkester som med stor framgång tänjer på de musikaliska gränserna.

Musikaliska nere vid Nybrokajen är en öppen plats för möten kring musik under både väntade och oväntade former: konserter i den berömda Stora salen, musikalisk samvaro i bar och bistro, konstnärligt genreöverskridande tematiseringar – allt med hög kvalitet som gemensam nämnare. Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm driver verksamheten och använder även huset som bas för turnéer och samarbeten.

 

Källa: Musikaliska Nybrokajen.