Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bahrain: Löften om reformer måste uppfyllas

Manama, Bahrain Foto: Wikimedia

Människorättskrisen i Bahrain är inte över. Trots löften från regimen om reformer fortsätter övergreppen och hundratals personer sitter idag fängslade för att de deltog i protesterna för drygt ett år sedan. Efter bristfälliga rättegångar i militärdomstolar har många dömts till långa fängelsestraff, vissa till livstid.

Den 20-22 april ska Bahrain vara värd för en Formula 1 Grand Prixtävling. Tävlingen skulle ha genomförts förra året men sköts då upp på grund av oroligheterna i landet. Om tävlingen nu blir av riskerar det att sända signaler om att omvärlden anser att situationen är normal i landet. I stället borde detta tillfälle utnyttjas för att sätta press på regimen i Bahrain att uppfylla de löften om reformer som utlovades efter att en undersökningskommission framfört skarp kritik mot de allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som begicks i samband med protesterna förra året.

Kung Hamad bin Isa al Khalifa tillsatte en oberoende internationell kommission, i juli 2011, som fick i uppdrag att utreda anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter. Kommissionen utredde drygt 8 000 klagomål och intervjuade mer än 5 000 personer. När rapporten presenterades i november 2011 innehöll den skarp kritik mot myndigheternas agerande i samband med protesterna. Kommissionen lyfte särskilt fram förekomsten av tortyr, säkerhetsstyrkorna och polisens övervåld mot demonstranter samt rättegångarna i säkerhetsdomstolarna som inte alls levde upp till internationella krav på rättvisa rättegångar.

Kungen lovade att man skulle dra lärdom av de slutsatser som kommissionen presenterade och uppfylla de krav på nödvändiga reformer som framfördes i rapporten. Regimen är mycket mån om att framställa Bahrain som ett stabilt och säkert land och har de senaste månaderna satsat mycket på att bygga upp denna image i stället för att genomföra de utlovade reformerna. I själva verket har det bara blivit ett skrapande på ytan när det gäller mänskliga rättigheter. Reformerna har varit få och alldeles för otillräckliga. Protesterna fortsätter i landet och de senaste tre månaderna har säkerhetsstyrkorna våld mot demonstranter ökat.

Amnesty kräver att alla samvetsfångar släpps, att övergreppen som begåtts mot demonstranter utreds och att de som gjort sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar, tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter ställs till svars.

Källa: Amnesty International, svenska sektionen