Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ewa Björling till Irak med stor handelsdelegation

Foto: Wikimedia

Den 16-19 april leder handelsminister Ewa Björling en företagsdelegation till Irak.
– Syftet med resan är att positionera Sverige och öppna dörrar för företagen. Vi måste öka exporten till nya marknader som Irak för att realisera visionen om fördubblad export till 2015. Det är avgörande för jobben, säger Ewa Björling.

Exporten till Irak har ökat kraftigt under senare år. Svensk varuexport till Irak ökade med 30 procent 2011.

– Detta blir fjärde gången jag som handelsminister besöker Irak. Potentialen är enorm och den irakiska ekonomin växer stadigt trots betydande utmaningar. Våra företag är ledande inom många områden där efterfrågan är som starkast vilket ger oss ett bra utgångsläge, säger handelsministern.

Sverige är ett av de länder i världen med flest personer av irakiskt ursprung. Ewa Björling är beslutsam om att detta är till fördel för företagen:

– Våra svensk-irakier utgör en underskattad resurs när det gäller att bygga kommersiella broar mellan Sverige och Irak. Dessa kosmopoliter kan landet, språket, affärskulturen och har de rätta nätverken som ger svenska företag ett försprång på marknaden, säger Ewa Björling.

Under besöket kommer möten att äga rum med irakiska företrädare och företag. Dessutom inviger Ewa Björling svenska ambassadens sektionskontor samt Exportrådets kontor i norra Irak.

Källa: Utrikesdepartementet