Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler tjejer än killar gör film

Från filmen Indian Circus av Mangesh Hadawale Foto: Stockholms filmfestival Junior

I helgen trängdes hundratals barn och unga på en fullsatt biograf Skandia i Stockholm för att se den avslutande prisutdelning på Stockholms filmfestival Junior. Hela våren har barn och unga skapat film på våra filmverkstäder och vi kan konstatera att bland barn och unga är det fler tjejer än killar bland filmskaparna.

Under sportlovet gick startskottet för Juniors verksamhet och under en intensiv vår har barn och unga engagerat sig i filmskapande på våra öppna filmverkstäder runt om i Stockholm, skapat film tillsammans med våra filmpedagoger under mobila filmverkstaden som kommer till skolorna, samt skickat in bidrag till vår nationella kortfilmstävling 1 minut film. En trend vi har sett genom åren är att det är minst lika många flickor som pojkar som är med och skapar film och att det är hela 53 % kvinnliga filmskapare bland barnen som engagerar sig i vår verksamhet.

– Ett av Juniorfestivalens mål är att uppmuntra barn och unga att själva göra film. Värt att notera är att det är fler flickor än pojkar som har deltagit i filmproduktionen i år, även om snittåldern i det här fallet är 12 år, säger Git Scheynius, festivalchef.

Totalt har 18 000 antal barn och unga deltagit i vår verksamhet i år.

Stockholms filmfestival Junior tackar alla som besökt årets verksamheter!

Källa: Stockholms filmfestival Junior