Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Frihet på hjul

Foto: Manmeet Singh ,New Delhi.

Vem skulle ha trott en enkel tvåhjuling kunde på mindre än ett årtionde blir en symbol för självständighet?

I Indien och särskilt i småstädernas Indien, har skotern blivit ett redskap för frihet för unga flickor som tills för några år sedan var beroende av manliga familjemedlemmar att köra dem till skola, högskola och även utflykter med sina flickvänner.

Medan kvinnor i Indiens storstäder, såsom Delhi & Mumbai ofta lånar föräldrarnas bil eller får köpa dem av deras egna pengar, är skotern den populära valet av transportsätt på den indiska landsbygden. Stora retro skotrar var det vanligaste sättet att kunna bara dra iväg med rå och tung maskulin look för bara ett decennium innan ett litet antal skotrar som är lätta, elstart, trendiga och växellösa började frigöra sin dominans. Dessa scooterettes är särskilt utformade i åtanke för den målinriktade feminina sida som kräver livfullhet i färg, med ett snyggt och ett personlig utseende.

Tidigare transporter till avlägsnare platser var i första hand ett manligt ansvar att sköta om, men personlig rörlighet på hjul för flickor ändrar allt detta. Varje plats blir tillgänglig, varje väg farbara och det finns inga luckor där man inte kan gå. Rädslan för de okända platserna minskar.

I varje uppfinning ligger vissa brister eller utmaningar. För indiska kvinnor är det samhälleliga och kulturella påtryckningar från äldre dar, de har begränsade egna pengar att avvara och rädslan för deras säkerhet, särskilt när de reser ensamma. Men denna känsla av rörlighet gav dem  oberoendet att våga flytta, tjäna pengar och bevisade att ”när man rider är det ju så roligt, varför alltid sitta bakom?”

 

Text:  Manmeet Singh , New Delhi.