Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Huddinge tar initiativ mot organiserad brottslighet

Huddinge kommun ska ta initiativ för att motverka organiserad brottslighet och samtidigt stärka det förebyggande arbetet för barn och unga. Det beslutade kommunfullmäktige den 11 juni.

– Vi följer upp vårens arbete i samband med Bandidos etablering med ett ordentligt grepp som är mer långsiktigt. Det är inte långsiktigt hållbart att varje kommun försöker undvika kriminella gäng på egen hand, utan här krävs verkligen samarbete över såväl kommun- som myndighetsgränser, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd och ordförande i Huddinges brottsförebyggande råd.

Huddinges brottsförebyggande råd, Hubrå, kommer den 12 september att anordna ett seminarium om gängkriminalitet. Inbjudna talare är bland annat Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och Amir Rostami, forskare och projektledare för polisens gängpreventiva projekt SGIP (Stockholm Gang Intervention and Prevention project).

– Vi vet från olika forskarrapporter att den organiserade brottsligheten orsakar stora skador för vårt samhälle. En sådan uppgift är att ett organiserat kriminellt gäng på 15 personer kostar samhället 530 miljoner över en 20-årsperiod, säger Christian Ottosson.

Källa: Huddinge kommun.