Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen föreslår ny jobbstimulans för personer med försörjningsstöd

Idag skickar regeringen ut en departementsskrivelse till en rad olika remissinstanser, där ibland 20 kommuner om bland annat ett förslag till en så kallad jobbstimulans. Jobbstimulansen innebär att den som haft försörjningsstöd under 6 månader och därefter har arbetsinkomster, ska ha rätt till bistånd beräknat på 75 procent av dessa inkomster. Denna särskilda beräkningsgrund ska gälla i två år.

Syftet med förslaget är att fler ska komma ut i arbetslivet. Vi vill att det ska löna sig, också för personer med försörjningsstöd, att ta jobb enstaka timmar eller på deltid. Det kan utgöra en brygga till fler timmar och på sikt egen försörjning. De nya reglerna omfattar personer som fått ekonomiskt bistånd från kommunen i minst sex månader och gäller i två år, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Ett av regeringens övergripande mål är att få fler personer i arbete och minska utanförskapet. I förslaget redovisas förslag till förändringar i socialtjänstlagen som syftar till att stärka arbetslinjen och underlätta övergången från ekonomiskt bistånd till arbete. Beslut om finansiering fattas i samband med att regeringen presenterar budgeten för 2013.

Därutöver föreslås att det nuvarande kravet på särskilda skäl för att begära att personer som är 25 år eller äldre ska delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamt för att få försörjningsstöd ska tas bort. Motivet till förslaget är att behovet av insatser inte skiljer sig åt beroende på personers ålder och att det därför är viktigt att socialnämnden har möjlighet att begära deltagande i kommunala aktiviteter av alla som har försörjningsstöd som inte kunnat beredas en lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 juli 2013.

Regeringen ger även Statskontoret i uppdrag att kartlägga kommunernas och Arbetsförmedlingens insatser för personer som får ekonomiskt bistånd. Frågor som bland annat ska besvaras i uppdraget är vilka skäl som biståndsmottagarna har för att inte delta i anvisade aktiviteter, vilka motiv socialnämnden har för att besluta om avslag/nedsättning samt hur barnperspektivet tillämpas i sådana situationer. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast 15 april 2013.

Enligt socialtjänstlagen får socialnämnden helt eller delvis säga nej till försörjningsstöd till den som har arbetsförmågan och som inte är aktivt arbetssökande eller som utan godtagbara skäl avböjer att delta i aktiviteter som socialnämnden anvisat till. Regeringen anser att det är viktigt att följa upp hur kommunerna tillämpar denna rätt.

Källa: Socialdepartementet.