Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Katolska kyrkan kan tvingas evakuera delar av Filippinerna

St. Vincent de Paul, ett av Katolska kyrkans skyddshelgon för de som arbetar mot fattigdom.  Foto: Susanne P Fernandes
St. Vincent de Paul, ett av Katolska kyrkans skyddshelgon för de som arbetar mot fattigdom. Foto: Susanne P Fernandes

Våldsamheter kan tvinga Katolska kyrkan att överge delar av Filippinerna. Martin Jumoad, Katolska kyrkans lokala biskop slår larm för oroligheter på den Filippinska ön Mindanao som kan leda till att kyrkan kan tvingas lämna ön. Detta efter att två präster i söndags attackerats.

Präster och nunnor har kidnappats och utsatts för våld av olika parter i en konflikt som handlar om fördelningen av odlingsbar mark i landet. I söndags attackerades prästerna Fr. Elmer Cantular och Fr. Julius Bolado av beväpnade män. Kyrkan är av uppfattningen att attackerna av präster och nunnor syftar till att skapa mediepublicitet kring frågan. Kyrkan har sedan flera år engagerat sig i frågan till befolkningens fördel bland annat genom hungerstrejk.

Konflikten bottnar i en filippinsk lag om omfördelning av jordbruksmark som trädde i kraft 1988 och upphörde i slutet av 2008. Enligt lagen som syftade till att minska fattigdomen skulle mark i statlig och privat ägo omfördelas på så vis att ingen skulle kunna vara en stor markägare medan de som verkligen arbetade med att brukade jorden skulle få små landbitar tillräckliga för sin försörjning. När lagen upphörde att gälla hade på grund av korruption fortfarande över hälften av den mark i landet som skulle fördelas inte blivit fördelad. Det handlar här om den mark som tillhörde de stora, privata markägarna. Kyrkan tog då aktivt ställning för att skapa påtryckningar på regeringen att slutföra markomfördelningen till de fattiga men så har inte skett och väpnade konflikter pågår istället mellan olika intressenter kring marken.

Källa: Asianews.it