Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnor kräver regimens fall i Sudan

Källa: Feministiskt Perspektiv.

Sudan behöver komma ut ur medieskuggan. Så många som 2 000 kan ha gripits bara under den senaste månadens protester i Sudan. Den nya protestvågen bröt ut när kvinnliga studenter vid Khartoums universitet nyligen protesterade mot kraftiga prishöjningar i landet. Feministiskt Perspektivs Bella Frank har pratat med Nazik Mohammed från Khartoum om läget just nu.

En förklaring till varför så många kvinnor har varit ledande i organiseringen av protesterna kan vara att de till en början inte ansågs som lika stort hot mot regimen och därmed inte var lika farligt för kvinnor att demonstrera. Detta ändrades dock så fort regimen såg hur många kvinnor som höll tal under protesterna bland annat.

Nazik Mohammed har länge varit aktiv inom olika delar av ungdomsrörelsen i Sudan som icke-våldsrörelsen Girifna, Cultural Action Centre som jobbar för fred, och inom olika kvinnogrupper.

– Vår president har åtalats för krigsbrott av internationella brottmålsdomstolen ICC. Han har sagt att vi demonstranter inte vet vad som väntar oss, vi har skäl att vara rädda – vi borde vara rädda, säger hon.

Därför är det viktigt att omvärldens ögon riktas mot Sudan. De vill inte ha intervention som i Libyen framhåller hon, men att samma internationella uppmärksamhet riktas mot Sudan och att den medieskugga protesterna där har hamnat i bryts, samt att diplomater och FN-organisationer i större utsträckning fokuserar på krisen i landet.

– Indirekt stödjer man regimen om man inte sätter hårdare press på den, och ser situationen för de mänskliga rättigheterna här, säger hon.

Källa: Feministiskt Perspektiv.