Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige ger 32 miljoner för att tillvarata utvecklingsländers intressen i det multilaterala handelssystemet

Handel är ett viktigt verktyg för sysselsättning och ekonomisk tillväxt, som möjliggör för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor, och är därför en avgörande komponent för att nå en rättvis och hållbar global utveckling. Utvecklingsdimensionen ligger djupt förankrad i de svenska handelspolitiska målsättningarna, och regeringen lägger stor vikt vid att utvecklingsländernas intressen och särskilda behov tillvaratas i förhandlingarna i Världshandelsorganisationen (WTO).

Regeringen anser att handelsrelaterat bistånd är en viktig kanal för att stödja ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer. Stöd ges bland annat för att ge fattiga länder ska kunna driva sina intressen i internationella handelsförhandlingar.

– Sverige har under flera år varit den största givaren till WTO:s fond för att öka kapaciteten hos framför allt de minst utvecklade länderna att mer aktivt delta i handelsförhandlingar och dra nytta av det multilaterala handelssystemets fördelar. Handel är en förutsättning för att skapa en långsiktig hållbar tillväxt och därmed bekämpa fattigdom i utvecklingsländer. Men då många fattiga länder inte har de resurser och den kapacitet som krävs för att fullt ut delta i det internationella handelssystemet spelar det handelsrelaterade biståndet en fortsatt viktig roll, inte minst i ljuset av den globala finanskrisen, säger handelsminister Ewa Björling.

Sverige har beslutat om ett stöd på 32 miljoner kronor totalt under 2012 och 2013 till WTO-fonden Doha Development Agenda Global Trust Fund. Sverige har sedan starten 2002 tidigare bidragit med totalt 176 miljoner kronor till fonden.

Doha Development Agenda Global Trust Fund

Fonden har sedan starten varit ett viktigt instrument för att stärka utvecklingsländernas kapacitet att delta i och dra nytta av internationell handel. Fondens medel syftar till att underlätta för utvecklingsländer att förhandla och förstå WTO:s regelverk och principer, att stödja processen med att anpassa sig till de rättigheter och åtaganden som följer med ett WTO-medlemskap, samt att stödja utvecklingsländers inhemska ansträngningar för att integrera handel i nationella strategier för utveckling och fattigdomsbekämpning. Detta sker genom bland annat kompetensutvecklingsinsatser, stöd till akademiska institutioner i utvecklingsländer både i undervisning och forskning, nationell teknisk assistans, kurser i handelspolitik, intensivkurser i förhandlingsteknik, aktiviteter med parlamentariker och civila samhället.

Källa: Utrikesdepartementet