Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kuba: Sörjande greps efter begravning

I samband med begravningen av den kände människorättsaktivisten Oswaldo Payá, i Havanna på tisdagen, grep kubanska myndigheter minst 40 personer. Detta är ytterligare ett exempel på hur förtrycket lever kvar på Kuba säger Amnesty International i ett uttalande.

Bland dem som greps och tvingades in i bussar utanför kyrkan fanns den tidigare samvetsfången, Félix Navarro Rodríguez och journalisten Guillermo Fariñas.

Elizardo Sanchez, som är ordförande för den kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter berättade för Amnesty att minst 200 poliser var utplacerade utanför kyrkan där begravningen hölls. När de sörjande kom ut ur kyrkan misshandlades flera av dem och polisen knuffade upp dem i bussar.

– Myndigheterna vill inte att allmänheten ska få veta hur många som vågade komma till kyrkan, sa Guillermo Fariñas, när han senare släpptes.

Fariñas berättade att polisen tryckte ner honom mot gatan utanför kyrkan, innan de tvingade honom in i bussen tillsammans med cirka 20 andra sörjande, de flesta blev misshandlade av polisen. Många av dem skanderade ”Länge leve Oswaldo” och ”Frihet för Kuba”.

Personerna fördes till olika platser bland annat polisskolan i östra Havanna. Merparten släpptes efter många timmar i förvar, några hölls kvar till onsdag morgon.

– Händelserna i samband med begravningen följer ett välkänt mönster på Kuba, där de kubanska myndigheterna griper personer och håller dem i förvar under en kortare tid som en form av trakasserier och hot mot oppositionella och människorättsaktivister, säger Gerardo Ducas, Amnesty Internationals Kubaexpert.

– Det var just den sortens övergrepp som Oswaldo Payá ägnade sitt liv åt att bekämpa innan den tragiska olyckan förra helgen.

Hans familj har ifrågasatt omständigheterna kring vad som orsakade bilolyckan och en offentlig utredning har nu inletts av de kubanska myndigheterna.

Oswaldo Payá var en frontfigur för arbetet för mänskliga rättigheter i Kuba. Han ledde organisationen MCL, Movimiento Cristiano Liberacíon. I slutet av 60-talet satt han flera år i arbetsläger. Även om han inte har suttit fängslad sedan dess har han utsatts för hot och trakasserier på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter och politiska reformer. År 2005 tilldelades Oswaldo Payá Europaparlamentets Sacharovpris.

Källa: Amnesty International, svenska sektionen