Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vädrets makter påverkar byggbranschen och sommarturismen

Vädret har det skrivits spaltmeter om under sommaren. Men inte bara semesterplanerna påverkas av vädret. Totalt är det en av fyra företagare som uppger i Företagarpanelen att deras omsättning sänkts med upp till 40 procent på grund av dåligt väder.

Vädrets makter påverkar byggbranschen och sommarturismen. Framför allt drabbas jordbruket, turism och hotell- och restaurang, men också byggföretagen påverkas negativt.

– Branscher där en stor del av verksamheten sker utomhus påverkas så klart av det osäkra sommarvädret som vi haft i år, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna. Inom både bygg- och turism upplever 50 procent av företagen en minskad omsättning. Samtidigt är det många företagare som uppger att vädret inte har någon påverkan.

– Information- och kommunikationsföretagen säger att de påverkas positivt av dåligt väder. Det är helt enkelt lättare att vara på kontoret när stranden inte lockar, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Många arbetsgivare uppger också att det dåliga vädret har en indirekt negativ effekt eftersom de medarbetare som är på semester kommer tillbaka efter sommaren utan att ha haft möjlighet att njuta av ledigheten ordentligt.

– Det blir svårt att ladda om för hösten när semestervädret blir en besvikelse, vilket också leder till att fler bokar utlandsresor till värmen under hösten, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Källa: Företagarna.