Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Kraftnäts årliga kraftbalansrapport

Svenska Kraftnät har lämnat sin årliga rapport till regeringen om den svenska kraftbalansen. Rapporten redovisar hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern och ger en prognos inför kommande vinter.

Den gångna vintern präglades av milda temperaturer och mycket god tillgång på vatten i de nordiska vattenmagasinen. Elpriserna blev därför låga och Sverige nettoexporterade el under större delen av vintern.

– Driftsäkerheten i det svenska nätet var god under hela den gångna vinterperioden. Elanvändningen minskade i jämförelse med föregående vinter, vilket framför allt förklaras av högre temperaturer, konstaterar Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i en kommentar till rapporten.

Svenska Kraftnäts prognoser visar att marginalerna i elförsörjningen ser bättre ut inför kommande vinter än tidigare två år.

– Inför den kommande vinter bedöms produktionskapaciteten öka något genom ytterligare installation av vindkraft och successivt ökad tillgänglighet i kärnkraften. Det finns marginaler för elmarknaden att komma i balans såväl vid en normal vinter som vid en så kallad tioårsvinter, säger Mikael Odenberg.

Källa: Svenska Kraftnät