Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Viner till kräftorna

Dr. L Foto: Tobias Dahlén/ PhotoPassion

Aftonkuriren har provat nio vita viner nu till kräftsäsongen. Man behöver inte alltid ha öl och nubbe till kräftorna.

Till kräftor har man ju av tradition öl och nubbe. Men om man inte gillar öl eller vill ha lite omväxling så går det utmärkt med vin. Aftonkuriren har provat nio vita viner som torde passa till kräftorna, bättre eller sämre. Vitt vin passar över huvud taget bättre till salt eller starkt kryddad mat än vad rött vin gör. Det mest omtyckta vinet blev ”La Poule Blanche” från Frankrike för 103 kr. Men de bästa kräftvinerna var ”Oxford Landing” från Australien för 79 kr. eller ”Dr L” från Mosel, även det för 79 kr. Som ett bra budgetalternativ finns vit J.P. Chenet, vinet som är känt för sin sneda hals. Vi var fem personer i testgruppen. Var och en betygsatte vinet mellan 1 och 5. Betyget som redovisas till varje vin är ett genomsnittsvärde. För att balansera sältan, och inte slås ut av den, behövs det ett sött och fruktigt vin. Vi hittade ett par stycken såna.

1. Dr. L Riesling 2011, art.nr. 7218, 79 kr.: Sött, fruktigt, smak av både citrus och ananas. En aning spritsigt. Ett utmärkt vin till kräftorna. Kommer från Mosel. Betyg:

2. J.P. Chenet, art.nr. 5350, 57 kr.: Inte lika sött som det föregående, och inte riktigt samma kvalitet, smakar ”billigare”. Men precis som det föregående smakar det frukt och citrus, men även lite beska. Det är ett utmärkt budgetalternativ till kräftorna. Betyg:

3. La Poule Blanche, art.nr. 85785, 103 kr.: Det här var det mest omtyckta vinet. Det är ett franskt vin gjort av druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc & Viognier, från Pays D´oc IGP. Det är mjukt och elegant, en aning fruktigt med mineraltoner. Man känner smak av ananas men det är inte alls framträdande. Betyg:

La Poule Blanche Foto: Tobias Dahlén/PhotoPassion

 

4. Argento Chardonnay 2011, art.nr. 6679, 79 kr.: Det här var ett av de minst omtyckta vinerna. Det är torrt och neutralt i smaken. Smakämnena kommer inte fram. Som det hörs på namnet så är det ett vin från Argentina. Betyg:

5. Oxford Landing Pinot Gris 2011, art.nr. 6484, 79 kr.: Ett vin från Australien med rik doft och mycket smak av persika. En del tyckte att smaken kändes konstgjord. Vinet passar utmärkt till kräftor eller salt pizza. Betyg:

6. Castillo de Molina, art.nr. 6540, 89 kr.: Ett vin från Chile med mycket smak av fläder. Det är gjort av druvan Sauvignon Blanc. Det är ett vin som det är gott att bara sitta och dricka som det är. Betyg:

7. Neetlingshof Sauvignon Blanc, art.nr. 28006, 80 kr.: Ett vin från Syd-Afrika med mycket doft av persika som är gott att dricka som det är. Betyg:

8. Alvarinho Contacto, art.nr. 6707, 124 kr.: Detta vin från Portugal smakar initialt väldigt svag, men sedan är det som smakämnena blommar ut allt eftersom man dricker. Det blir bättre och bättre. Men det är ändå ett vin som passar bättre till lax än till kräftor. Betyg:

9. Willm Riesling, art.nr. 83540, 117 kr.: Det här är ett vin från Alsace som är känt för att göra dyra fina vita viner. När man dricker vinet känner man först en tjock, fet smak och sedan kommer en smak som påminner om gräs. Men de flesta i gruppen gillade det här vinet så det får rätt högt betyg. Betyg: