Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bankernas vinst på bolån ökade 15 procent

Foto: Wikimedia

Idag bekräftar Finansinspektionen Villaägarnas analys att bolånemarginalerna för närvarande är historiskt höga. Enligt Finansinspektionen ökade vinsten på ett genomsnittligt bolån på 1,5 miljoner kr från 6 000 kr till 6 900 kr per år, vilket är en ökning med 15 procent på ett kvartal.

– Trots att vi hade en kritisk diskussion i vintras har bankerna under året kunnat öka sina marginaler från en redan hög nivå. Det är uppenbart att regeringen måste se över regelverket eftersom bankerna nu visat att man kan komma undan med höga bolånemarginaler utan att något händer, säger Daniel Liljeberg, chefekonom Villaägarnas Riksförbund.

Bankernas viktigaste inlåningsräntor för bolån (bostadsobligationsräntorna) ligger för nävarande på 2,385 procent (femårig bostadsobligationsränta, BooBlY5) och 1,775 procent (tvåårig bostadsobligationsränta, BooblY2). Det ska jämföras med den treåriga (rörliga räntan) på 3,90 procent som de stora bankerna nu erbjuder sina kunder.

– Vi har hela tiden sett hur marginalerna ökat och Finansinspektionens genomgång bekräftar att vår analys varit korrekt. Vi kräver nu att Anders Borg och Peter Norman agerar på fler sätt än att bara prata. Tyvärr måste vi ha ett regelverk som skapar korrekt och öppen genomlysning av bankernas verkliga upplåningskostnader, avskaffa listräntorna och att regeringen använder sig av sitt eget bankägande i SBAB och Nordea för att förbättra konkurrensen, säger Daniel Liljeberg.

Källa: Villaägarnas Riksförbund

Villaägarnas Riksförbund är en konsument- och intresseorganisation för landets småhusägare. Organisationen har över 322 000 medlemshushåll. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Regionkontor finns i Luleå, Sundsvall, Örebro, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö. Läs mer på www.villaagarna.se.