Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skeptiker i landsflykt till Sverige

Foto: Wikipedia

Ordföranden för Indian Rationalist Association, mannen som lät en svartmagiker försöka döda honom i direktsändning, är nu på landsflykt efter att ha hittat helt naturliga orsaker bakom miraklet med Jesusstatyn med droppande fötter.
Sanal Edamaruku riskerar fängelse för sitt försvar av sanningen, vetenskapen och det kritiska tänkandet.

Vetenskap och Folkbildning och dess samarbetspartners presenterar en av de många i världen som med sin säkerhet som insats kämpar för vetenskap och sanning.
– Vi har bjudit in Sanal Edamaruku för att påminna om att ur ett internationellt perspektiv är kritiskt tänkande och fritt ifrågasättande sällan något att ta för givet, säger Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och Folkbildning.

Indien ses av övriga världen som en källa för andlighet och new age. För befolkningen medför tron på heliga män och magiska riter stora problem, menar Sanal Edamaruku.
– Nyss stoppade vi en medicinman som behandlade barn med allt från malaria till undernäring genom att gå på dem. Han påstods ha heliga fötter. Vår förening blir allt starkare, men vi har en lång väg kvar. Indian Rationalist Association rymmer 100 000 medlemmar. Själv har ordföranden Sanal Edamaruku väckt ont blod bland både katoliker och hinduer.

Polisanmäld av katoliker
Den 10 mars besökte Sanal Edamaruku Mumbai för att undersöka en Jesusstaty som höll på att göra orten Irla till ett pilgrimsmål. Från statyns fötter droppade ”heligt vatten”, och hundratals besökare kom varje dag för att få några droppar till läkning och välsignelse. På några minuter kunde Sanal Edamaruku konstatera att vattnet kom från ett våtrum i byggnaden bakom. Han menar att den katolska kyrkan gömt undan sanningen för att locka dit folk. De svarade med att polisanmäla Edamaruku för att ha förolämpat deras religiösa tro.

– Det är inget nytt att katolska biskopar försöker tysta sina kritiker när de får slut på argument, säger Sanal Edamaruku. Men de kan inte stoppa mig ifrån att stå för förnuft, vetenskap och historiska fakta. Och jag är inte ensam. Yttrandefriheten är under attack och vi kommer att försvara den.

Arresteras Sanal Edamaruku kommer han troligtvis få tillbringa åratal i häkte innan någon rättegång inleds, ett effektivt sätt att för kyrkan att hålla sin största kritiker borta från arenan. Hädelselagstiftningens egentliga syfte är att försöka dämpa stridigheterna mellan landets hinduiska och muslimska befolkning. I juni flydde Sanal Edamaruku Indien, för en tillfällig vistelse i Finland. Föredragen arrangeras i samarbete med Humanisterna, Missionskyrkan i Uppsala och ABF Stockholm.

Källa: Vetenskap och Folkbildning