Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige måste ratificera Europarådets konvention om våld mot kvinnor!

I en tid när Sveriges regering allt mer tar avstånd från jämställdhetsarbetet och frågan i EU hanteras mycket styvmoderligt besökte EU-parlamentariker Mikael Gustafsson (V) Tirana för att diskutera Europarådets konvention om mäns våld mot kvinnor den 14 september.

– När EU misslyckas ser vi att det mellanstatliga arbetet i Europarådet fungerar mycket bättre. Europarådet har en tydlig strategi för att stoppa mäns våld mot kvinnor men nu måste fler länder agera! Säger Mikael Gustafsson.

Än så länge har bara ett land ratificerat konventionen, Turkiet, dit Mikael också bjöds in tidigare i år för att tala om jämställdhet.

– Nyamko Sabuni och Sveriges regering gör kvinnor en otjänst genom att inte ratificera detta, säger Mikael. Detta handlar om en struktur, det handlar om att män tar sig rätten att slå och hota ”sina” kvinnor.

Både i Sverige och i EU har man på senare tid försökt distansera sig från begreppet mäns våld mot kvinnor för att istället tala om våld i nära relationer. Mikael menar att man på det viset missar eller till och med döljer huvudproblemet; att kvinnor är offer och män förövare i 85 % av fallen.

Som ordförande i Europaparlamentets jämställdhetsutskott har Mikael Gustafsson en unik möjlighet att föra ut den svenska jämställdhetsmodellen i Europa och världen och det är många som vill att han kommer för att prata om prostitutionslagstiftning, jämtegrering och mäns våld mot kvinnor.

– Det är trist att Sveriges regering inte arbetar mer för de här frågorna i Europa. Många länder är intresserade av vårt arbete men med en regering där ordet feminism inte ens används är det svårt att påverka utåt.

*Europarådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation av europeiska länder, inte att förväxla med Europeiska Rådet som är en EU-institution.

Källa: Vänsterpartiet.