Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Insats för snabbare bosättning av nyanlända flyktingar

Regeringen föreslår i budgetpropositionen två olika insatser för att påskynda och förbättra nyanlända flyktingars bosättning i en kommun. Dels ersätts den grundersättning som kommunerna i dag får för att ta emot nyanlända flyktingar med ett prestationsbaserat stöd, dels ska kommunerna få kostnadstäckning för eventuella hyreskostnader för tomma bostäder i avvaktan på att nyanlända kan flytta in.

Dagens grundersättning till kommuner, som sluter överenskommelser om flyktingmottagande, är 440 000 kr per år och kommun. Den betalas ut oberoende av vad överenskommelsen innehåller och hur den efterlevs. För att öka kommunernas mottagningskapacitet avser regeringen att se över reglerna för ersättningen i syfte att införa en prestationsbaserad ersättning till kommuner som sluter överenskommelser om flyktingmottagande.

För att ytterligare stimulera kommunernas mottagningskapacitet införs en möjlighet för kommuner att få kostnadstäckning för hyreskostnader som har uppstått innan nyanlända haft möjlighet att flytta in. Det ger kommunen möjlighet att hålla lägenheter lediga och syftet är att förbättra kommunernas förutsättningar att ta emot nyanlända. Kommunen ska kunna få upp till 12 000 kronor per familj om de har haft hyreskostnader i samband med att en bostad gjorts tillgänglig för anvisning av nyanlända.

– Ett problem i etableringsprocessen i dag är att det tar för lång tid för nyanlända flyktingar att få en bostad. Detta riskerar att leda till att den nyanlände inte kan påbörja sin etableringsprocess i tid. Många nyanlända med uppehållstillstånd blir kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden där det kan vara svårt att få till en bra etableringsprocess. De nu föreslagna åtgärderna hoppas vi ska bidra till ett snabbare och bättre kommunmottagande, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet.