Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Provning på whiskymässan

Foto: Joakim Holmberg

Aftonkuriren gick runt och provade whisky och lite annat på whiskymässan. Vi fick prova en del udda sorter som inte är så lätta att få tag i.

På whiskyfestivalen som just nu pågår i Nacka Strand gick vi runt och provade whisky, och även lite andra drycker, och pratade lite med producenterna. Mackmyra har banat väg för svenska destillerier och det finns nu ett tiotal i olika skeden. Vi intervjuade tre av dem, plus ett danskt. Danmarks första destilleri för övrigt. De startade sin verksamhet 2005, tre år senare än Mackmyra.

Foto: Joakim Holmberg

Vi började med Bergslagens destilleri som håller till i Nora. De startade sin verksamhet 2009. De har ännu ingen egenproducerad whisky eftersom whisky måste lagras på fat i minst tre år för att få kallas whisky. Men däremot importerar de en skotsk single malt och säljer under egna namnet Engelbrekt. Vi provade den tioåriga. Den fick klart godkänd. Den var både smakrik och lättdrucken, finns på Bolaget för 329 kr. De producerar tre andra spritsorter: en gin, en julakvavit och ett kumminbrännvin. Kumminbrännvinet hade en fin mjuk kumminsmak. Det säljs under namnet ”Tre små gummor” för 219 kr.

Sedan gick vi vidare till Smögen whisky. Det är ett litet företag som bara funnits i tre år. Vi fick smaka en whisky som de planerar att lansera på Systembolaget om cirka ett år, deras första lansering. Det var en 65-procentig rå-whisky lagrad på sherryfat. Den var riktigt lovande. Trots att den inte var riktigt färdig så var den mer än godkänd.

Från Smögen gick vi vidare till trakterna av Gävle där Mackmyra finns. De fyller tio år i år. På den tiden har de lyckats få in tre sorter i standardsortimentimentet och ett otal specialutgåvor i beställningssortimentet. Dessutom har de 10 000 fatägare som har ett 30-liters-fat stående hos dem. Den första november ska de lansera ytterligare två produkter på Systembolaget, en whisky och en whisky-likör. Whiskyn kommer att ligga på strax under 600 kr. och likören på 260 kr. Likören hade en rätt speciell smak av fläder och sötma. Alkoholhalten ligger på 22%.

Foto: Joakim Holmberg

Slutligen besökte vi Danmark och destilleriet Braunstein. Alla deras whiskysorter heter Braunstein och så ett nummer. Vi provade Braunstein 12:1 och Braunstein e:4. Just de finns inte på bolaget men de har sex andra sorter där. De kostar alla 999 kr. för en halvliter. 12:1  smakade först fruktigt och lite fränt, men efter hand tog fruktigheten över och fränheten försvann. e:4 var en riktig tjär-whisky.

De sorter vi provat med betyg 1-5:

Engelbrekt 10år, art.nr. 514, 329kr. Betyg:

Tre små gummor, art.nr. 86586, 219kr. Betyg:

Smögen whisky (ej lanserad ännu) Betyg:

Mackmyra vildhallon (ej lanserad ännu, kommer 1/11) Betyg:

Mackmyra whiskylikör (ej lanserad ännu, kommer 1/11) Betyg:

Braunstein 12:1 ( ej på Systembolaget) Betyg:

Braunstein e:4 ( ej på Systembolaget) Betyg: