Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eldriven färja förbättrar miljön i Hamburgsund

Nu tar Trafikverket ytterligare ett steg för att värna miljön i Hamburgsund och inför eldrift av linfärjan. Därmed upphör utsläppen från färjetrafiken.

Vägfärjan Saga ska byggas om till eldrift. Därför kommer färjeleden tillfälligt att stängas av. Det gäller tisdag den 23 oktober kl 08.00-16.00, då leden trafikeras av en passagerarbåt. Detta för att svetsarbeten och intrimning ska kunna utföras säkert och effektivt.

Ombyggnationen av Saga är ett led i Färjerederiets arbete att miljöanpassa verksamheten. I november ska rederiet testa att köra vägfärjan med den nya tekniken som innebär att färjan drivs med elektricitet via en ledning som ligger på botten. Länsstyrelsen har gett tillstånd till installationen och nu arbetar rederiet med att installera elförsörjningen i färjeläget. Provdriften kommer att utvärderas och nästa steg blir att införa eldrift på fler färjeleder.

Hamburgsundsleden går mellan Hamburgsund och Hamburgö i Tanums kommun. Leden drivs av Trafikverkets färjerederi och är en av rederiets 40 färjeleder i Sverige. Färjerederiet arbetar för att steg för steg förbättra miljön och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Källa: Trafikverket.