Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ministermöte i Seoul, Sydkorea, inför FNs klimatmöte i Doha, Qatar

Seoul, Sydkorea Foto: Wikimedia

 

Miljöminister Lena Ek företräder Sverige vid det förberedande ministermötet 21-23 oktober 2012, inför det 18:e partsmötet i Doha inom ramen för FNs ramkonvention om klimatförändringar (COP18).

– Har precis talat på det viktiga förmötet inför de globala klimatförhandlingarna som hålls i Doha i början av december. Jag och Sverige vill få till stånd en andra åtagandeperiod i Kyotoprotokollet som utlovades i Durban. Kyotoprotokollet kommer inte att räcka för att lösa klimatfrågan men protokollets regelverk innehåller färdigförhandlade mekanismer för effektiva utsläppsminskningar och investeringar i utvecklingsländer som blir viktiga i det slutliga avtalet. Det är också en viktig symbolfråga för att upprätthålla förtroendet mellan i- och u-länder.

Mötet syftar till att diskutera aktuella frågor inför COP18. I fokus står frågan om en ratificerbar andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet, framsteg under Durbanplattformen som omfattar dels arbetet mot en ny global rättsligt bindande klimatöverenskommelse som ska antas 2015 och träda i kraft senast 2020, dels arbetet med att sluta det s.k. ambitionsgapet för att kunna nå målet att begränsa temperaturökningen till två grader jämfört med förindustriell nivå. Vid COP18 avser man även stänga förhandlingarna under det s.k. framtidsspåret för att kunna effektivisera klimatförhandlingsarbetet under FN.

Ministermöten inför FNs klimatkonferens arrangeras årligen och är ett viktigt fora för dialog och en möjlighet för länder att hitta samsyn i för förhandlingarna viktiga frågor. Till mötet bjuds endast en mindre krets länder i vilken Sverige ingår.

Källa: Miljödepartementet