Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sista valdebatten

Foto: Wikimedia

Klockan 04.30 i morse svensk tid avslutades den sista valdebatten i USA. Den handlade om utrikespolitiken och kom även att handla om ekonomin igen.

I natt hölls den tredje och sista debatten inför det amerikanska presidentvalet som hålls den sjätte november, USA:s 57:e presidentval. Formen för den här debatten var lite annorlunda än tidigare debatter. De två kandidaterna och ordföranden för debatten satt runt ett bord och pratade. Ämnet för nattens debatt skulle vara utrikespolitik. Det var det också till största delen, men Mitt Romney såg till att den också handlade väldigt mycket om ekonomin, Obamas svaga punkt. Mitt Romney framhöll att han har 25 års erfarenhet av ekonomi från affärsvärlden och kan det där med att sköta en budget. ”Om du inte har en budget i balans så går du i konkurs”, som han sa, och sa också att USA var på väg att bli ett nytt Grekland. Han gjorde verkligen sitt bästa för att framstå som en räddare i nöden för USA. Barack Obama å sin sida gjorde sitt bästa för att framhålla att det var hans föregångare på presidentposten, Mitt Romneys partikolleger, som förstört ekonomin och nu fick han jobba hårt för att få rätsida på den igen.

När det gällde utrikespolitiken, debattens egentliga ämne, så verkade de vara i stort sett överens. Det är bara gradskillnader. Ofta framstod Obama som höken och Mitt Romney som den som ville gå mjukare fram. Han sa klokt nog ”We can´t kill ourselves out of this mess.” Alltså för att besegra terrorismen räcker det inte med militär, det behövs också ekonomisk utveckling och demokrati. Obama sa också lite senare att det inte går att besegra terroristerna militärt, det behövs annat också, som utveckling.

När det gäller Iran så vill båda ha fortsatta sanktioner och en militär lösning som en absolut sista utväg. Mitt Romney anklagade Obama för att ha varit för mjuk mot Iran men Obama försvarade sig med att hans sanktioner mot Iran fungerat utmärkt. Den iranska ekonomin är väldigt svag och deras oljeproduktion är nere på ett minimum.

Ingen av kandidaterna ville svara på frågan vad som händer om afghanerna inte är redo att sköta försvar och säkerhet själva i slutet av år 2014 då de sista amerikanska soldaterna ska vara ute ur Afghanistan. Båda sa att det kommer att fungera. Det är bara att hoppas att de får rätt.

Det är svårt att utse en vinnare. Det var en väldigt jämn debatt. Båda ville framstå som starka och kapabla att skydda USA. Mitt Romney sa visserligen att han till att börja med skulle spara in på försvaret till att börja med men så fort budgeten var i balans så skulle försvaret få växa sig större igen. Mitt Romney sa att flottan och flygvapnet var mindre än någonsin. Obama replikerade med att vi har också färre hästar och bajonetter än förr. Det viktiga är inte hur många båtar och flygplan man har utan att man har modern teknik. USA är också utsatta för hot från cyberrymden, till exempel. Mot sådana hot behövs det ju andra vapen.

 

militär