Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två av tre valde kortaste bindningstiden på bolånet

När skillnaden mellan räntan på korta och långa bindningstider är liten brukar fler binda bolånet. Nu har räntorna varit ungefär lika höga i över ett år och långa bindningstider verkar inte längre framstå som lika attraktivt. Två av tre valde istället den kortaste bindningstiden på tre månader på bolånet i oktober.

SBAB Banks månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner visar att andelen nya bolån med en bindningstid på tre månader ökade till 68 procent i oktober. Det är fyra procentenheter mer än föregående månad. Samtidigt fortsatte boräntorna att sjunka. I genomsnitt gick de ner med runt 0,2 procent på alla bindningstider mellan tre månader och fem år. Bostadsköparna verkar vänta sig ännu lägre räntor.

– Med tanke på hur snabbt utsikterna för ekonomin försämrats under hösten väntar sig både marknaden och bostadsköparna ytterligare en räntesänkning från Riksbanken. Det leder sannolikt till ännu lite lägre boräntor de närmsta månaderna och får fler att välja en kort bindningstid, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

Den genomsnittliga bindningstiden för bolån under 2000-talet är strax över 14 månader. Som längst var genomsnittet över två år i juni 2007, precis innan finanskrisen bröt ut. Kortast bindningstid hade bolåntagarna bara två år senare då genomsnittet var på knappt sex månader.

Räntebindningstid på nytecknade bolån, samt genomsnitt 2000-2012:

Räntebindningstid på nytecknade bolån. Bild: SBAB

Hur många som väljer en bindningstid på tre månader brukar hänga samman med hur mycket det skiljer mellan boräntorna med tre månader och fem års bindningstid. När skillnaden är liten är det fler som binder lånet eftersom det framstår som relativt billigt. Just nu är inte skillnaden mer än 0,17 procent. Ändå väljer färre långa bindningstider.

– Nu har korta och långa boräntor legat på ungefär samma nivå i över ett år och då framstår det inte längre som en tillfällig chans att kunna binda lånet till en låg kostnad. På längre sikt kommer lån med lång bindningstid att bli dyrare igen så man ska inte vänja sig vid att det ser ut som det gör nu, säger Maria Landeborn.

Andel bolån med tre månaders bindningstid, samt skillnaden mellan boräntor med tre månader och fem års bindningstid.

Andel bolån med tre månaders bindningstid. Bild: SBAB Bank.

Nyutlåning till privatkunder, procentuell fördelning på bindningstider

Bindningstid 2010 2011 aug-12 sep-12 okt-12
3 månader 79 63 57 64 68
1-4 år 18 34 37 30 27
5-10 år 3 3 6 6 5
Totalt 100 100 100 100 100

Anm: Procenttalen har avrundats och summerar därför inte alltid till 100. Statistiken för senaste månaden är preliminär.

Källa: SBAB Bank.