Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda viner inför hösten.

Réserve de la Condamine
Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion

Inför höstmörkret har vi på Aftonkuriren provat 10 olika röda viner. Kan vara mysigt att gotta sig med rödvin när mörkret faller in.

Med bristen på något som liknade en sommar i år, kan det vara avkopplande i höst med ett urval av goda röda viner. Rött vin framställs genom gäsning av mörka druvor. Kanske är det den mörka färgen i vinglaset som får en till ett slags mysighetskänsla. Det sägs att det är antioxidanterna i den mörka druvan som kan hålla doktorn borta. Vi på Aftonkuriren provade 10 olika sorters röda viner. Det som föll mest i smaken var ”Réserve de la Condamine” från Frankrike för 69 kr, ”7 Deadly Zins” från Kalifornien för 119 kr och det Italienska vinet ”Campolieti Ripasso” för 95 kr.

1.Campolieti Ripasso

Årgång: 2009 Alkoholhalt: 13,5 % (nr 6792)
Ett kryddigt och mustigt vin med fatkaraktär och inslag av körsbär, mörk choklad, örter och vanilj. Vinet kommer ifrån norra Italien, Venetiene. Vårt omdöme i panelen var fruktig och fräsch syra, passar till rätter med fläsk eller lamm. Betyg:

2. Drostdy-Hof Cape Red Shiraz Merlot

Årgång: 2010 Alkoholhalt: 13,5%  (nr 12038)
Det Sydafrikanska vinet som har en rökig, bärig smak med inslag av björnbär, vanilj. Vårt omdömme var Mjuk och bärig. Passar både till ljust kött och fågel. Betyg:

3. Cline Cashmere

Årgång: 2009 Alkoholhalt: 14,0 % (nr 6580)
Smakrikt och mjukt vin med rika aromnyanser av körsbär, hallon och choklad med inslag avkrossad svartpeppar och plommon. Vinet är amerikansk och kommer från Kalifornien. Betyg:

4. Tilia Malbec

Årgång: 2011 Alkoholhalt: 13,5% (nr 6585)

Vinet är från Argentina. Det är fruktigt, smakrikt, fylligt och har en lite lagom dos strävhet. Fatkaraktär finns helt klart där samt en angenäm, fruktig smak av mörka bär och örter.  Betyg:

5. Le Coq Rouge

Årgång: 2011 Alkoholhalt: 13,0 % (nr 85777)

Passar utmärkt till stycke köttbit eller en hängmörad entrcôte. Ett runt vin med bra balans och smak av mörka frukter, bra trots sin låga ålder.Vårt omdöme var bra doft av frukt. Betyg:

6. Réserve de la Condamine

Årgång: 2009 Alkoholhalt: 13,5 % (nr 12804)

Det franska kraftfulla vinet från Mont Tauch. Passar bra till smakrika, kryddiga rätter, gärna med sälta, av fläsk- eller lammkött. Medelfyllig, medelsträv, tydlig fruktsyra. Ungdomlig, örtig doft med inslag av fat, mörka bär, lakrits, viol och kryddpeppar. Vårt omdöme var Fruktig fyllig smak, bra kombination av syra och smak, kryddig smak. Betyg:

 

 

7 Deadly Zins
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

7. 7 Deadly Zins

Årgång: 2009 Alkoholhalt: 15,0%  (nr 6690)

Mycket fruktig vin från Kalifornien, eldig, syltig smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, lakrits och peppar.  Passar till grillade rätter av nötkött eller lamm. En sannerligen syndfull blandning. Betyg:

8. Lasse Stefanz Valpolicella Classico

Årgång: 2010 Alkoholhalt: 12.5 % (nr 2138)

Ett torrt balanserat och fruktigt vin med inslag av kryddor såsom lakrits och peppar. Vårt omdöme svag smak och ingen smakupplevelse. Betyg:

9. JP Chenet Cabernet-Syrah

Årgång: 2010 Alkoholhalt: 13% (nr 12808)

Den franska vinet med bärig smak med pinot noir med toner av jordgubbe, ingefära, smörkola och fat. Passar bra till en köttbit eller varför inte till en ingefärskryddat revbensspjäll. Vårt omdöme var annorlunda eftersmak. Bärig doft men eftersmaken var sämre. Betyg:

10. Te Kairanga Pinot Noir

Årgång: 2010 Alkoholhalt: 13% (nr 6254)

Det Newzeeländska vinet pinot noir med toner av jordgubbe, ingefära, smörkola och fat. Passar bra till revbensspjäll eller lamm. Vårt omdöme var annorlunda eftersmak. Bärig doft men eftersmaken var i sin särklass. Betyg: