Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny studie visar att svenskt förband ger skydd mot strålskador vid bröstcancer

Foto: Mölnlycke Health Care.

I Sverige drabbas ungefär 5 000 kvinnor drabbas varje år av olika former av hudreaktioner i samband med strålbehandling mot bröstcancer. Nu kommer övertygande bevis för att moderna silikonförband kan minska hudreaktionerna med över 40 procent.

– Det är en framgång att vi får ytterligare vetenskapliga bevis för hur strålreaktioner på huden bäst ska behandlas, säger Lena Carlsson, överläkare och bröstcancerspecialist vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

Varje år genomgår tusentals kvinnor med bröstcancer strålbehandling. Mellan 8 och 90 procent drabbas av olika hudreaktioner; rodnad, torrhet, hudavflagning, klåda eller sår. Biverkningarna är vanligtvis hanterbara. Men mellan 10 och 15 procent får kraftiga reaktioner med vätskande sår.

En ny studie som gjorts på flera kliniker på Nya Zeeland visar nu att silikonförband kan minska hudreaktionerna med 41 procent jämfört med standardbehandlingen med vattenbaserade krämer. Studien har genomförts under ledning av Patries Herst, doktor i tumörbiologi vid University of Otago i Wellington, och publiceras i Journal of Cancer Science and Therapy.

Den nya studien är en uppföljning av ett tidigare pionjärarbete utfört på strålbehandlingskliniken vid Dunedin Hospital på Nya Zeeland. Det var strålterapeuten Katie Diggelmann som genomförde en undersökning på 24 kvinnor med bröstcancer som fick agera såväl interventionsgrupp som kontrollgrupp. Så snart hudrodnad uppstod randomiserades ena halvan av ytan till behandling med en traditionell kräm medan den andra täcktes av förbandet som fick sitta kvar under behandlingarna. I den studien kunde man visa en 30-procentig minskning av hudreaktioner.

Nu har motsvarande studie genomförts med betydligt fler patienter – 74 kvinnor med bröstcancer. Silikonförbanden minskade hudreaktionerna med hela 41 procent, ett resultat som nu väcker uppmärksamhet över hela världen. Förbanden som användes bygger på en svensk uppfinning, Safetac-teknologin, som förhindrar att förbandet fastnar i sår, som är fixerat mot sidoläckage och som inte behöver bytas så ofta. På bilden är det ytan som är markerad med M som varit täckt med förband medan ytan C behandlats med vattenbaserad kräm.

Lena Carlsson, som är bröstcancerspecialist och verksamhetschef vid Onkologi- och diagnostikcentrum vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, har engagerat sig för att sprida information om strålreaktioner på huden.

– Det är en stor framgång att bröstcancervården har fått bättre hjälpmedel på det här området, säger hon. Det är också viktigt att kvinnor blir medvetna om vilken hjälp som finns att få och att det nu finns en stark vetenskaplig grund som stöder deras krav på vården.

Smärtfria förband – en svensk uppfinning
Förbanden som användes bygger på en svensk uppfinning, Safetac-teknologin. Det handlar om smärtfria förband som inte fastnar i såret, men som fäster så säkert att det är helt fixerat mot sidoläckage. Dessa smärtfria förband behöver inte bytas så ofta.

Källa: Mölnlycke Health Care.