Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Linnémuseet och den botaniska trädgården.

Tobias Dahlén/ fotopassion
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Linnémuseet i Uppsala var Carl von Linnés hem, som gjorts till museum för allmänheten idag. Där finns den botaniska trädgården där han samlade de flesta av sina växter. Trädgården är i barock stil, som betyder att den är symmetriskt uppbyggd.

Orangeriet, den stora byggnaden i slutet av trädgården, är uppbyggd på ett sätt så att det på sommaren kan bli upp till 50 grader varmt. Det var som ett dåtida växthus, det var där han odlade Sveriges första bananplanta som han gav till dåtida kungafamiljen. Orangeriet kan man även hyra för vigsel eller fester.

Tobias Dahlén/ fotopassion
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

År 1707  föddes Carl Linnaeus in i en prästfamilj i Småland. Det var efter han adlades som han bytte namn till Carl von Linné. Han är mest känd i Sverige för sina botaniska kunskaper och sitt ansikte på 100-lappen. Men han var inte bara botaniker utan även en vetenskapsman som ägnade mycket tid på djur, medicinväxter och olika typer av forskning. På hans tid fanns där 12 olika apor som togs ut från sina burar och kopplades fast, för att sedan kunna leka i apkojor på gården.

Tobias Dahlén/ fotopassion
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Linné liknade sina växter enligt ett sexualsystem ståndare och pistill, det är enligt hur många ståndare och pistiller blomman har, trädgården är uppbyggd. Hans favoritblomma är Lapplands landskapsblomma, Linnea, som han döpte efter sig själv. Den ser man också i den botaniska trädgården.

Museet, där han bodde med sin familj, rustades upp till ära för Linné och var en bostad ända till 1930. Där ser du bl.a. porslin från Kina med Linneblomme motiv och textiler, bland annat en av hans döttrars brudklänning i blått siden. Där finns också  hans medicinskåp, insektsskåp och ett flertal tavlor. Idag drivs museet av Svenska Linnésällskapet som är en rikstäckande organisation.

Är du intresserad av Linné kan du förutom att åka dit, bli medlem hos Linnésällskapet. Då får du årsskrifter och kan vara med på Linné vandringar. De åker till Holland och England där de besöker parkmiljöer och trädgårdar i 1700-tals stuk. Jag skulle rekommendera att åka dit i mitten av sommaren då blommorna förhoppningsvis slagit ut mer än i början på våren. Under hela sommaren kommer de ha olika events så kolla gärna upp innan, så kan du få vandra på linnéstigen, lyssna på musik och titta på konst.