Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt samarbetsavtal med Indien.

Foto: Wikimedia

Idag, den 26 november 2012, har Sverige och Indien tecknat ett socialförsäkringsavtal som gör det lättare för svenskar att arbeta i Indien och för indier att arbeta i Sverige. Liknande förhandlingar sker med Japan, Kina och Sydkorea.

Avtalet samordnar de indiska och svenska allmänna systemen för ålder-, efterlevande- och förtidspension. Det styr om en person ska vara försäkrad i Indien eller Sverige. Därmed undviks att personen går miste om intjänade rättigheter och att socialavgifter betalas i båda länderna.

Avtalet är viktigt eftersom ett drygt hundratal svenska företag finns etablerade i Indien. Fler för varje år. Sverige har likande avtal med ett tiotal länder (Bosnien-Hercegovina, Chile, Israel, Kanada, Kap Verde, Kroatien, Marocko, Serbien och Turkiet och USA).

Enligt avtalet kan arbetstagare sändas ut från hemlandet för att under högst två år arbeta för företagets räkning i det andra landet (kan förlängas med ytterligare två år). Personen är då fortsatt försäkrad i sitt hemland för ålders-, efterlevande och förtidspension och betalar där socialavgifter för dessa försäkringsgrenar.

• Ca 500 svenskar bedöms vara bosatta i Indien. Ca 160 svenska företag finns registrerade i Indien. Till detta kommer ca 1 000 svenska företag som gör affärer i och med landet.

• Ca 8 000 med indiskt medborgarskap bor i Sverige, ca 20 000 personer med indiskt ursprung.

• Indierna utgör största gruppen efter thailändarna som får arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Arbetskraften från Indien finns främst i IT-och de tekniska sektorerna.

Källa: Socialdepartementet