Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så gör du rätt när du handlar på internet

Det spelar ingen roll om det är kläder, hemelektronik, hundvalpar eller alkohol – hittar du det på nätet och det känns ”för bra för att vara sant” är det risk för att det är just det. Tullverket tipsar om några vanliga fallgropar inför årets julhandel på internet.

Att var tredje svensk tror att de kommer att köpa julklappar på internet i år (Posten, november 2012) är inte så konstigt. Med internet kan vi med några knapptryckningar jämföra priser och utbud – inte bara i Sverige utan i stort sett hela världen.

Men det som till en början verkade så bra kan också ge dig en hel del bekymmer om du inte tänker efter innan du gör din beställning. För vad gäller egentligen när du beställer varor från utlandet – ska du betala tull och moms, och hur går det i så fall till? Vad ska du tänka på för att inte köpa förfalskade varor? Och alkoholen till släktmiddagen – kan du köpa den på nätet?

På www.tullverket.se finns en avgiftsguide där besökarna själva kan räkna ut eventuella merkostnader som kan tillkomma när de handlar julklappar på internet.

Där finns också ett antal fingerade exempel på när erbjudandet helt enkelt var för bra för att vara sant – och tips om vad du som konsument kan göra för att inte hamna i samma situation:

Paketet blev dyrt för du hade glömt bort
de särskilda regler som finns för _ _ _ _ _ _

Billiga varor med falska emblem
kopian du valde gav bara _ _ _ _ _ _ _

Nubben till sillen blev stoppad för att
ingen tänkt på att betala in _ _ _ _ _

Hälsan är viktig, men var på din vakt
i pillren på nätet kan finnas mer än de _ _ _ _

Valpar är söta, men vad händer sen
om barnens kamrat är en insmugglad _ _ _

Källa: Tullverket