Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

För hårda regler för lärlingar

Sveriges Byggindustrier tror att många branscher kan ha nytta av förslaget om lärlingsprovanställningar, eller utbildningsanställning, som utredaren Claes Stråth har lämnat. Däremot vänder vi oss mot reglerna om hur en sådan anställning ska kunna avslutas.

– Vi är positiva till idéer som underlättar för fler unga att komma in på arbetsmarknaden. Men förslaget framstår som väl hårt när det gäller möjligheten att avsluta anställningen på dagen och utan förklaring. Vi förstår de fackliga reaktionerna när det gäller detta, säger Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier har sedan länge ett yrkesutbildningsavtal med regler om hur arbetsgivaren ska hantera lärlingar. Lärlingssystemet har en lång tradition inom byggbranschen och yrkesutbildningsavtalet är mer omfattande än det nu lagda förslaget. Byggbranschen lyfter i dag in fler ungdomar än någon annan bransch i Sverige och sätter dem i arbete.

– Vi tror att det finns möjlighet att ta in fler lärlingar men på senare tid har vi inte varit överens med Byggnads om vilket anställningsskydd en lärling ska ha. Det gör att företagen drar sig för att anställa fler. Därför har Sveriges Byggindustrier framfört önskemål om att göra branschens lärlingsanställningar smidigare, säger Mats Åkerlind.

Källa: Sveriges Byggindustrier.