Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ännu fler på flykt i Kivu

Foto: Läkare Utan Gränser

Ännu fler människor har nu drivits på flykt efter rebellgruppen M23:s intåg i provinshuvudstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa. En redan utsatt civilbefolkning utsätts återigen för svåra prövningar och antalet internflyktingar når nu nya rekordnivåer.

Läkare Utan Gränser finns på plats i Goma och har startat en akutinsats för att behandla skadade och ge stöd till anländande flyktingar i och runt Goma.

Organisationen har skickat en kirurg och en narkosläkare till Virunga-sjukhuset i Goma som under den senaste veckan tagit emot över 60 sårade patienter.

– Sjukhusen i Goma var inte beredda att ta emot så många sårade på en gång, säger Läkare Utan Gränsers kirurg Jacky Bonnan. Innan vi anlände till Virunga-sjukhuset arbetade det kirurgiska teamet dygnet runt för att försöka stabilisera patienter och de gjorde ett fantastiskt jobb.

Fortsatt osäkert
I staden Goma är situationen nu lugnare, men ute i provinserna fortsätter striderna. Sjukhuset i Masisi tog i slutet av förra veckan emot 21 sårade och sjukhuset i Mweso behandlade 27 patienter efter hårda strider mellan den kongolesiska armén och olika väpnade milisgrupper.

Läkare Utan Gränsers medicinska team har lyckats korsa frontlinjen för att donera medicinska förnödenheter till sjukhuset i Minova, samt till 950 familjer längs med vägarna. Under den senaste veckan har sjukhuset i Minova tagit emot 26 patienter som utsatts för sexuellt våld och 200 med andra skador.

Läkare Utan Gränser finns även på plats i flyktinglägret Mugunga utanför Goma, för att ge vård till de över 50 000 människor som slagit tillfälligt läger efter att ha flytt undan våldet. Under hösten har över 45 000 flyktingar anlänt till området och organisationen har förstärkt sin verksamhet i två vårdcentraler som behandlar runt 200 patienter varje dag.

– Människor i området befinner sig i en alltmer utsatt situation och våld har plågat regionen under årtionden. Civilbefolkningen förskjuts från en plats till en annan och har ingestans att återvända hem, säger Grace Tang, landansvarig för Läkare Utan Gränser i norra Kivu.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1981 och fortsätter att driva sin medicinska verksamhet i Rutshuru, Masisi, Mweso, Kitchanga, Walikale och i flyktinglägren i Mugunga, Kanyaruchinya och Pinga.

Källa: Läkare Utan Gränser.