Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

86 procent emot högre skatt för pensionärer

Idag presenterar PRO en ny SIFO-undersökning som visar att en stor majoritet svenska folket står bakom PROs krav om att pension och lön ska beskattas lika. Samtidigt genomför PROare runt om i landet en aktionsdag mot de orättvisa skatterna på pensioner.

Fram till för några år sedan hade knappt någon tänkt tanken att löner och pensioner kunde beskattas olika. Pension får vi för att vi under ett långt yrkesliv avstår från en del av vår lön till framtida pension. För PRO är det därför en självklarhet att löntagare och pensionärer ska betala skatt på samma villkor.

De fyra allianspartierna ändrade på spelreglerna när de tillträdde regeringsmakten 2006. I dag betalar en pensionär som har en inkomst på 20 000 kronor per månad hela 6 576 kronor mer i skatt per år än en löntagare med samma inkomst.

Det är inte bara PRO som anser det vara fel och orättvist att människor som genom sitt arbete byggt dagens välfärd ska bestraffas med högre skatt. En telefonundersökning genomförd av SIFO för en månad sedan visar att PRO har svenska folket bakom sig.

Hela 86 procent av befolkningen tycker att det är fel att pensionärer betalar högre skatt än löntagare. Även i den yngsta åldersgruppen har PRO stöd för sitt krav. 78 procent av de tillfrågade mellan 15 och 29 år menar att det är fel med olika skatt på lön och pension.

Undersökningen visar att de fyra allianspartierna inte har med sig sina väljare i denna fråga. Av de borgerliga väljarna (M, FP, C och KD) som svarade anser 87 procent att det är fel att pensionärer betalar högre skatt. Alla tillfrågade kristdemokratiska väljare, 100 procent stöder PROs krav. Hos oppositionen har PRO störst stöd hos socialdemokratiska väljare, 95 procent av de tillfrågade anser att det är fel med högre skatt för pensionärer.

Källa: PRO – Pensionärernas riksorganisation.