Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Syriska flyktingbarn möter vintern utan skydd, värme och ordentliga kläder

Foto: Rädda Barnen.

Den annalkande vintern kan få allvarliga följder för de fler än 200 000 syriska barn som flytt över gränsen till grannländerna. Familjerna står dåligt rustade inför minusgrader och underkylt regn. Många flyktingbarn har bara de t-shirts och sandaler de flydde i och sover i tält eller på kalla betonggolv i enkla, tillfälliga boenden.

– Vi vet att tusentals familjer i regionen saknar inkomst, egen bostad och vinterkläder. Många har inte ens filtar eller sängkläder att hålla sig varma med om nätterna – dessa familjer behöver snabbt få hjälp för att ta sig igenom de kommande månaderna, säger Jesper Hansén på Rädda Barnens humanitära sektion.

Striderna har drivit över 2,5 miljoner människor på flykt inom Syrien och mer än 400 000 registrerade flyktingar finns runt om i grannländerna. FN räknar med att siffran kommer att stiga till 700 000 innan året är slut. Fler än hälften av dessa är barn, och Rädda Barnen är oroliga för deras hälsa när temperaturen nu sjunker.

– Om vi inte hjälper dessa familjer nu när vintern blir allt kallare riskerar vi att se hur de svagaste och mest sårbara dukar under, antingen av kylan eller i sjukdomar som följer med den, säger Jesper Hansén.

Rädda Barnen vädjar nu om ökat stöd för att kunna förse flyktingfamiljer med bland annat varma kläder, filtar och varmt vatten. Utan detta riskerar tusentals flyktingar att stå inför allvarliga hälsoproblem, som hypotermi och luftrörsinfektioner, vilket kan vara dödligt framför allt för de yngsta.

 

Källa: Rädda Barnen.