Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jemen: Abyan-konflikten ledde till en människorättskatastrof

Alla de fruktansvärda övergrepp som begicks i samband med den väpnade konflikten mellan den islamistiska gruppen Ansar al-Shari’a och jemenitiska regeringsstyrkor måste utredas opartiskt och grundligt, säger Amnesty i en ny rapport den 4 december.

Ansar al-Shari’a tog snabbt kontroll över den lilla staden Ja’ar i Abyanprovinsen i början av 2011, då Jemens myndigheter var upptagna med att brutalt förtrycka demonstranter som krävde att presidenten Ali Abdullah Saleh skulle lämna makten.

Rapporten Conflict in Yemen: Abyan’s Darkest Hour dokumenterar kränkningar av mänskliga rättigheter som begicks i Abyanprovinsen och i andra delar av södra Jemen, när den islamistiska gruppen styrde över områdena, mellan februari 2011 och juni 2012. Dessa kränkningar inkluderar bland annat mord, korsfästning, amputering och spöstraff.

Den väpnade gruppen attackerade framgångsrikt regeringsstyrkorna; plundrade banker, beslagtog ammunition, tunga vapen och övergiven jemenitisk militär- och polisutrustning. Ansar al-Shari’a breddade snabbt sitt territorium och i mitten av 2011 kontrollerade gruppen de flesta städer och byar i Abyan, däribland provinsens huvudstad Zinjibar.

Under den tid som Ansar al-Sharia hade makten, gjorde de sig skyldiga till omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, bland annat genom att inrätta ”religiösa domstolar” som en del av organisationens ledningsstruktur. Där fick misstänkta brottslingar, ”spioner” som arbetade mot Ansar al-Shari’a och människor som överträdde kulturella normer, grymma, omänskliga och förnedrande straff, exempelvis summariska avrättningar, amputeringar och spöstraff.

Saleh al-Jamli, 28 år, förklarades skyldig i en ”religiös domstol” i Ja’ar till att ha placerat två elektroniska apparater i två fordon som transporterade Ansar al-Shari’as befälhavare. Den ”religiösa domstolen” dömde Saleh al-Jamli till döden, och hans kvarlevor skulle korsfästas.

Amnesty mötte också en man som fått ena handen amputerad som straff för en misstänkt stöld. Amputeringen utfördes offentligt på ett torg. Mannen och två vänner greps av den väpnade gruppen som anklagade dem för att ha stulit elektriska ledningar. Vännerna släpptes. Den unge mannen berättade att han hade torterats i fem dagar och inte fick tillgång till en advokat och utan rättegång. Några invånare berättade för Amnesty att den amputerade handen hängdes upp i ett rep på marknadsplatsen så att alla skulle kunna se den.

Ansar al-Sharia försökte stärka sitt grepp om makten genom att hota, skrämma och genomföra en extremt hård lagstiftning.

Kvinnor och flickors rättigheter inskränktes, bland annat blev de tvungna att klä sig på ett speciellt vis samtidigt som de separerades från männen. Dessutom begränsades deras möjlighet att arbeta och gå i skola. En lärare bekräftade för Amnesty att Ansar al-Shari’a hade en kvinnlig representant i varje skola som såg till att den väpnade gruppens restriktioner följdes.

Nästan omedelbart efter att Ansar al-Shari’a tagit kontroll över Abyan och de andra områdena i söder, svarade den jemenitiska militären med flera attacker i syfte att återta kontrollen. Den 12 maj skedde en massiv offensiv med flygvapen och artilleri. Vid slutet av juni 2012 hade regeringsstyrkorna lyckats driva bort Ansar al-Shari’a från Abyan och de andra områden som de styrde över.

Striderna och de allvarliga människorättsbrotten ledde till att cirka 250 000 människor blev tvungna att fly från södra Jemen, särskilt från Abyan. Flera civila, däribland barn, dödades och många skadades i samband med striderna.

Även om Ansar al-Shari’a drevs ut ur städerna som de kontrollerade i juni 2012 finns det en överhängande risk att de återigen försöker ta makten genom en ny väpnad konflikt.

– Abyan upplevde en människorättskatastrof när Ansar al-Shari’a och regeringen stred om att ta kontroll över regionen mellan 2011 och första halvåret av 2012. De jemenitiska myndigheterna måste se till att den utredningskommitté som tillsattes i september 2012 tar upp de verkligt chockerande övergreppen som begicks. Tragedin i Abyan kommer att hemsöka Jemen i årtionden framöver om inte de ansvariga ställs till svars och om offren samt deras familjer inte får gottgörelse, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Källa: Amnesty International, svenska sektionen