Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tre av fyra underhållningssajter bryter mot lagen

Över 75 procent av bolagen som säljer digitala produkter på internet följer inte lagen. Det visar en stor granskning som EU-kommissionen presenterar i dag.

Granskningen, som genomförts av myndigheter i medlemsländerna, omfattar företag som erbjuder online-produkter som appar, spel, böcker, filmer och musik. Av 333 granskade webb-sajter visade sig inte mindre än 254 bryta mot EU:s konsumentlagar.

Det handlar om en rad brister. Nästan 70 procent av sajterna visade sig ha avtalsvillkor som betraktas som oskäliga. Några hade i det finstilta avskrivit sig allt ansvar om deras produkt skulle skada konsumentens utrustning. Andra hade villkor som förbjöd konsumenten att anlita juridisk hjälp vid en eventuell tvist och vissa vägrade ersätta konsumenten om deras produkt inte fungerade.

Dessutom slarvade många företag med att informera om att ångerrätt saknas för den här typen av produkter, något som företag är skyldiga att göra.

Skulle man av någon anledning som konsument vilja klaga på en produkt blir det svårt eftersom kontaktinformation saknas helt på en tredjedel av de granskade sajterna.

I Sverige granskades 17 företag av Konsumentverket, varav 15 fick anmärkningar. Nästa steg blir nu för tillsynsmyndigheterna i respektive land att förmå samtliga företag med brister att rätta till dem.

Om det inte hjälper kommer rättsliga åtgärder att vidtas.

Källa: Konsumentverket