Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordstor illegal djurhandel hotar länders säkerhet

Den illegala handeln med bland annat elfenben driver många arter mot utrotning. Den innebär också stora säkerhetsrisker, spär på korruptionen och hindrar ekonomisk tillväxt, visar en ny rapport från WWF.

I rapporten ”Fighting illicit wildlife trafficking” som idag presenteras på ett möte med FN-ambassadörer i New York, beräknas den eskalerande handeln med vilda arter uppgå till svindlande 19 miljarder US-dollar – cirka 125 miljarder kronor.

En stor del av den illegala handeln med bland annat elfenben och noshörningshorn drivs av internationella nätverk. Inkomsterna finansierar terroristrelaterade aktiviteter, nära lierade med den globala knarkhandeln, förfalskning och människohandel.

Efterfrågan har skjutit i höjden i takt med att många konsumentländer fått en starkare ekonomi. Allt fler olagliga vilda produkter säljs också via internet, visar rapporten som gjorts av konsultgruppen Dalberg på uppdrag av WWF. Den bygger på omfattande intervjuer med regeringar och internationella organisationer.

– Den illegala handeln ger ofta lätta pengar och innebär liten risk. Det här visar att det inte bara är en miljö- och naturvårdsfråga utan handlar om länders säkerhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

– Förlorarna är ofta fattiga människor som är beroende av naturresurser för att överleva medan vinsterna går till kriminella gäng och korrupta tjänstemän. Många parkvakter riskerar livet både för sig själva och sina familjer när de – ofta med dålig utrustning – möter tungt beväpnade tjuvjaktsligor, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Rapporten efterlyser mer samarbete över gränserna, att lagarna efterlevs och modern teknik för spåra och identifiera de som begår brotten. Naturvårdsorganisationer spelar en viktig roll för att hålla länderna offentligt ansvariga för att leverera sina internationella åtaganden, säger rapporten.

Källa: Världsnaturfonden WWF.