Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så skyddar du de minsta från RS-virus

Just nu är det många småbarn som smittas av RS-virus. För friska vuxna utgör förkylningsviruset oftast ingen fara, men spädbarn kan ibland drabbas av allvarliga besvär. Här får du veta mer om viruset och hur du undviker att ditt barn blir smittat.

Vintertider är lika med förkylningstider. För många småbarnsföräldrar innebär det en oro för RS-virus, ett av våra vanligaste förkylningsvirus. För äldre barn och vuxna ger viruset bara en vanlig förkylning, men spädbarn kan ibland drabbas av allvarliga besvär.

Mest utsatta för viruset är spädbarn upp till sex månader gamla, säger Bill Hesselmar, sektorsöverläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
– Det beror dels på att de har små luftvägar. De är även mer känsliga för nästäppa eftersom de då inte klarar av att äta och blir trötta.

Sök hjälp akut vid andningsbesvär och trötthet

I de flesta fall ger RS-viruset endast vanliga förkylningssymtom som snuva, hosta och feber och går över på en vecka. Det är med andra ord inget att oroa sig för såvida inte barnet blir kraftigt försämrat.
– Man ska söka akut hjälp om barnet blir väldigt trött, får svårt att äta, blir blekt eller andningen ansträngd. Andningen blir snabbare och man hör att det piper och rosslar när barnet andas, säger Bill Hesselmar.

På sjukhuset kan de hjälpa till att få bort slem ur luftvägarna, ge extra syrgas, näring och vätska. Detta är dock ovanligt, endast 1-2 procent av alla spädbarn som drabbas av RS-virus behöver vårdas på sjukhus. Oftast räcker det att tänka på att ge barnet extra vätska och vid behov ge näsdroppar eller koksaltlösning för att lätta på nästäppan.

Undvik stora folksamlingar
För att undvika att ens barn smittas av RS-virus, ska man undvika att umgås med folk när de är förkylda och inte låta barnet vara med när man vistas i stora folkmassor.
– I vagnen ligger barnet ganska skyddat. Men man ska ändå undvika att gå och handla i stora varuhus precis när lönen har kommit och alla ska ut och handla, säger Bill Hesselmar.

Men samtidigt poängterar han att det inte går att isolera sig. I en familj med flera barn är det nästan oundvikligt att någon blir förkyld och då är det svårt att hindra att även de minsta drabbas.
– Det man får tänka på är att hosta och nysa i armen, så att bakterierna inte sprids i luften, samt tvätta händerna ordentligt innan man tar i barnet. Men det är jättesvårt att förhindra RS-virus inom familjen.

Att tänka på när barnet har RS-virus

Ge extra vätska och näring så att barnet inte får vätske- eller näringsbrist. Infektioner gör att kroppen kräver mer vätska och näring.
Näsdroppar eller koksaltlösning kan användas vid svår snuva. Båda två går att köpa receptfritt på apoteket.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset .