Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förstärkt skydd vid utbyte av information mellan brottsbekämpande myndigheter inom EU

Regeringen  beslutade igår en lagrådsremiss som syftar till att ytterligare förstärka skyddet för enskilda när brottsbekämpande myndigheter utbyter information över gränserna, genom att precisera hur personuppgifter som utbyts får behandlas.

I lagrådsremissen föreslås en ny lag om skydd av personuppgifter som de brottsbekämpande myndigheterna får eller skickar inom ramen för det polisiära och straffrättsliga samarbetet i Europa. Härigenom genomförs de återstående delarna av det så kallade dataskyddsrambeslutet i svensk rätt.

Lagrådsremissen innehåller även förslag till en ny lag om tystnadsplikt för anställda vid Europol, som innebär att brott mot tystnadsplikten blir straffbelagt. Den nya lagen innebär att det så kallade Europolrådsbeslutet också är helt genomfört.

– Enhetliga regler för hur personuppgifter får behandlas är viktiga för att värna den enskildes rättigheter i det utökade informationsutbyte mellan de brottsbekämpande myndigheterna i Europa som är nödvändigt för att bekämpa grov, gränsöverskridande brottslighet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Källa: Justitiedepartementet