Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur infantil får en kvällstidning bli?

Titta - Pjinsessan skjattar! Kan hon säga "Mamma" också? Expressens förstasida 17/5 Foto: Arnold Lundin

Den här första-sidan är en förolämpning mot hela Sveriges vuxna befolkning. Expressens redaktion måste tro att vi är idioter allihop. Nog för att kvällstidningarna brukar ha infantila hemsidor, men det här tar ändå priset. Och vart tog det kritiska tänkandet vägen? ”Tidningen med sting” som förut kritiskt granskade makten har blivit en knähund som sitter och flåsar i monarkins knä. Titta vad det står i mitten på vänsterspalten: ”Här ska Daniel & Victoria hyllas”. Vad då ska hyllas? Är det en order från Expressen att vi ska hylla dem? Är vi förbjudna att bua?

Men, tyvärr, är inte Expressen ensamma i det svenska medielandskapet om att fjäska för kungafamiljen på det här sättet. Hela media-Sverige beter sig som religiösa på pilgrimsfärd,  och går ner på knä inför varenda kunglighet. Varje spottloska från Victoria eller Daniel ska det petas i och analyseras. Förut var det bara ”Hänt i veckan” och dylika publikationer som hängav sig åt sådant beteende.

Fördelen med den här gränslösa  idoldyrkan av kungafamiljen, där allt de gör skärskådas, samtidigt underminerar monarkin. Kungafamiljen blir kändisar bland andra kändisar. Så varför ska just de stödjas med allmäna medel? De får väl göra som Paris Hilton och andra, och leva på att vara kända. I ”Norstedts Svenska Ordbok” står det ”apanage = fastställt statligt underhåll för kunglig person”. När det gäller vanligt folk heter det aktivitetsersättning, eller socialbidrag (”ekonomiskt understöd som betalas av den kommunala socialtjänsten” (Norstedts)). Underhåll och understöd är väl i stort sett samma sak? Det ena betalas av staten till en av Sveriges rikaste familjer och det andra av kommunerna till Sveriges fattigaste familjer. I övrigt ser jag ingen större skillnad.